Stå upp för miljöförsvarare!

Hot och våld mot miljöförsvarare fortsätter världen över. Som konsumenter bidrar vi till detta, ofta utan att veta om det. Därför behövs en lag som ser till att företagen tar ansvar. Vi måste kunna lita på att varorna vi köper är producerade på ett schysst sätt.
 

Sofia Tapper och Marja Wolpher framför EU-parlamentet i Bryssel med namninsamlingen för miljöförsvarare.

9 800 skrev under för en EU-lag som ställer krav på företag 

I slutet av januari 2023 lämnade vi över nästan 10 000 namn till de svenska EU-parlamentarikerna i Bryssel. Vi krävde en skarp EU-lag som ser till att för­etag blir skyldiga att respektera mänskliga rättigheter, miljö och klimat kopplat till deras verksamhet – även utomlands. 

MANILA, PHILIPPINES - NOVEMBER 10: Activists hold up torches and portraits of slain indigenous peoples and environmental defenders during a rally on November 10, 2022 in Quezon city, Metro Manila, Philippines. As world leaders convene for the 27th United Nations Climate Change Conference of the Parties (COP27) in Egypt, the Philippines continues to be among those in the top list of the most murderous countries for indigenous peoples and environment defenders. Groups and individuals opposing damaging industries and corporate forest and natural resources destruction are often met with violent crackdowns from the police and military. International non-profit Global Witness has recorded incidents in relation to defenders’ opposition to mining, logging, and dam projects. (Photo by Ezra Acayan/Getty Images)

Miljöförsvarare mer hotade än någonsin 

Kampen för att bromsa klimatförändringarna och minska utarmningen av biologisk mångfald är akut. I frontlinjen står miljöförsvarare världen över. Men priset de får betala är högt med hot, våld och död som en del av deras vardag.

Naturbild AB.+46 8 411 43 30.info@naturbild.se

Miljöförsvarare i Sverige möter hat och hot 

När vi pratar om utsatta miljöförsvarare handlar det ofta om de platser där det är allra farligast att stå upp för naturen. I länder som Brasilien, Filippinerna och Colombia kan det handla om liv och död. Men även i Sverige vittnar miljöengagerade om hat och hot.

Indonesien, Palmolja, Palm Oil, Oil, Plantage, Deforestation, Avskogning, Exploatering

De dödligaste branscherna för miljöförsvarare

Under de senaste tio åren har 1733 miljöförsvarare dödats för att de skyddade sin mark och sina naturresurser. Det innebär en mördad miljöförsvarare varannan dag. De miljöförsvarare som motsätter sig gruvor, plantager eller skogsavverkningar lever farligast. Det är hög tid för företagen att ta större ansvar för miljön och mänskliga rättigheter.

Demonstration för miljöförsvarare och urfolk ii Brasilien

Varför behövs bindande regler för miljö och mänskliga rättigheter?

Svenska och europeiska företag kan i dag orsaka miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter runtom i världen – utan att kunna ställas till svars. Just nu förhandlas en ny lagstiftning inom EU som ska sätta stopp för det.

Filippinerna

Hot, våld och trakasserier ökar mot de som står upp för miljö och mänskliga rättigheter i Filippinerna, Asiens farligaste land för miljöförsvarare. Omvärldens engagemang är avgörande för framtiden i landet.

Sydafrika, Afrika, CER, miljöförsvarare, gruva, kolgruva, kol, klimat, klimatförändringar, hotad

Miljöförsvarare har hittills fört en ojämn kamp mot gruvindustrin. Covidpandemin har gjort motståndet ännu svårare. Men landets starka grundlag och omvärldens bistånd inger hopp.

Manila, Protest, Demonstration, Filippinerna, 8 mars, Internationella kvinnodagen, Bönder, Farmers

Att skydda miljön och respektera mänskliga rättigheter går hand i hand. När miljön exploateras tvångsförflyttas ofta människor och naturen mister sina bästa väktare.

Brasilien, demonstration, Brasilia, urfolk, Bolsonaro, Amazonas, regnskog, miljöförsvarare, miljöförsvararkampanj 2021

När Amazonas hotas av avverkning, så hotas även de miljöförsvarare som försvarar regnskogen. Urfolk som försvarar skog är bland de mest utsatta miljöförsvararna i världen.

AKTIVITETER

5 saker du kan göra för miljöförsvarare

Vill du och din lokala krets stötta miljöförsvarare? Här har vi samlat massor av tips och råd!

MANIFESTATION

Arrangera en manifestation

Stå upp för miljöförsvarare och hjälp oss att sprida budskapet genom att arrangera en manifestation på din ort. Här får du tips om hur!