SÄTT LJUSET PÅ

Miljöförsvarare

Det borde vara en självklarhet att kunna försvara miljön utan att riskera livet. Men verkligheten ser tyvärr helt annorlunda ut idag. Hot, våld och mord på miljöförsvarare blir allt vanligare. Nu kräver vi lagar som skyddar miljöförsvarare!

Ställ krav på skydd för miljöförsvarare!

8128 av 8 000 underskrifter

Jag är redo att ställa mig bakom uppropet för ett stärkt skydd för miljöförsvarare och kräver att:

• Att alla företag blir skyldiga att ta ansvar för såväl miljö som mänskliga rättigheter kopplat till deras verksamhet, även utomlands.

• Att människor som berörs av företags verksamhet ges möjlighet att påverka beslut som rör deras miljö och rättigheter, så kallat fritt informerat samtycke.

• Att om människor drabbas negativt ska de ha möjlighet att ställa ansvariga företag till svars och ha rätt till kompensation.


Jag skriver på!

Skicka
Aktivister demonstrerar för klimaträttvisa Manila, Filippinerna

Varför behövs bindande regler för miljö och mänskliga rättigheter?

Många kränkningar av mänskliga rättigheter och miljöförstöring sker i samband med företags aktiviteter. Idag finns inga bindande regler som rör miljö och mänskliga rättigheter, utan ansvarstagandet bygger på frivilliga åtaganden och riktlinjer. Det är inte tillräckligt!

Nu kommer EU-kommissionen med två lagförslag som kan ha positiv inverkan på människor och miljö. Vi vill att lagförslagen blir så skarpa som möjligt!

Miljöförsvarare - skogsvaktare - Filippinerna

Samma krafter som driver på klimatkrisen hotar miljöförsvarare 

I takt med att klimatkrisen eskalerar ser vi en alltmer alarmerande situation för de som skyddar vår planet. Hot, våld och mord på miljöförsvarare blir allt vanligare och bakom ligger samma krafter som driver på klimatförändringarna.

Brasilien, demonstration, Brasilia, urfolk, Bolsonaro, Amazonas, regnskog, miljöförsvarare, miljöförsvararkampanj 2021

Miljöförsvarare i Amazonas försvarar skogen med livet som insats

När Amazonas hotas av avverkning, så hotas även de miljöförsvarare som försvarar regnskogen. Personer från urfolk som försvarar skog är bland de mest utsatta miljöförsvararna i världen. Men konsumentmakt inger hopp även när det ser mörkt ut. 

AKTIVITETER

5 saker du kan göra för miljöförsvarare

Vill du och din lokala krets stötta miljöförsvarare? Här har vi samlat massor av tips och råd!

MANIFESTATION

Arrangera en manifestation 10 december

Vi behöver din hjälp att skapa opinion för ett starkare skydd för miljöförsvarare så att de inte behöver möta hot och våld.

Webbinarium

Hur stärker vi skyddet för miljöförsvarare?

Kommer ny EU-lagstiftning kunna bromsa avskogningen och skydda miljöförsvarare?