Säsongsguide för grönsaker

Bönor, linser, kikärter och andra läckerheter från växtriket är klimatsmart, även om det har transporterats långt eller hittas i frysdisken. Men när du väljer färska grönsaker är det också smart att välja efter säsong.

Grövre grönsaker är alltid i säsong, eftersom svenska rotfrukter går att få tag på året runt. Utöver det är det bra att försöka följa den svenska säsongen. Under sommaren och hösten kan man bland annat njuta av svensk färskpotatis, tomater, sparris, gurka, sallad, purjolök, bär, rabarber och svamp.

Under vintern är det bra att välja grövre grönsaker som vitkål, rödkål och morot istället för att slentrianmässigt välja sallad, tomat och gurka. 1 kilo morötter orsakar bara en femtedel så mycket växthusgaser som 1 kilo tomater. Därför är det bara att byta en tomat mot en morot ibland.

En tumregel för att äta säsongsanpassat är att i första hand välja färska frukt och grönsaker från Sverige, i andra hand Nordeuropa och i tredje hand från Sydeuropa. I säsong är ofta kvalitén på grönsakerna bättre och ofta finns det mycket att köpa så priserna är lägre. Så passa på att njuta av färska grönsaker i säsong! Här är din hjälpreda:

Rotfrukter, svensk säsong hela året

Morot

Kålrot

Palsternacka

Rotselleri

Rödbeta

Potatis

 

Salladsgrönsaker svensk säsong

Tomat (mars-okt*)

Gurka (april-okt*)

Isbergssallad (juni-okt)

Ruccola (juni-sept)

Salladskål (juni-nov*)

 

Grövre grönsaker svensk säsong

Blomkål (juni-nov)

Broccoli (juni-okt)

Gul lök (jun-apr)

Purjolök (maj-dec)

Zucchini (juli-okt)

Vitkål (juni-mars)

Spenat (maj-aug)

Sockerärtor (juni-aug)

 

*Odlas i växthus