Fixa en fjärilsrestaurang

Skapa en blommande restaurang. Fjärilarna blir glada –och ni får chansen att närstudera dem.

Aktiviteten är del av Vilda grannar
Lämplig tid för genomförande:
  • Vår
  • Sommar
  • Höst

Fjärilar kan ha svårt att hitta mat, särskilt på våren och på platser där det är ont om blommor. Med en odlingsbänk eller en äng kan ni skapa en egen restaurang till fjärilarna.

Placera odlingsbänken på en solig plats och börja odla er fjärilsmat. Längre ner i artikeln kan ni se exempel på växter som fjärilar älskar.

Skapa en äng som restaurang

Om det finns gräsmattor eller öppna ytor i närområdet kan ni i stället för att göra odlingsbänkar skapa en blommande äng som restaurang till fjärilarna.

Ställ även fram en skål med vatten så att fjärilarna kan släcka törsten. Lägg i några stenar så blir det lättare för fjärilarna att sätta sig och dricka. Och fyll på vatten ofta.

Varför? Fjärilar kan behöva hjälp med att hitta mat. Framför allt om det är ont om blommor i närheten. Det blir också ett utmärkt tillfälle att studera fjärilarna på nära håll.

Tips! Det finns närmare 2 700 arter av fjärilar i Sverige. Läs om de olika arterna i Artdatabanken – och rapportera in vilka ni ser i er restaurang.

insektsrestaurang, bihotell, biholk, blommorförbin

Fjärilsfavoriter i floran

Här är några växter fjärilarna tycker extra mycket om:

Vår

Pollen från sälg och vide är den viktigaste pollenkällan för vårflygande insekter.

Några andra vårblommande växter är pärlhyacint, krokus och de vilda blommorna tussilago och gullviva.

Sommar

Syrénbuddlejan är den bästa fjärilsmagneten. Den blommar in till slutet av augusti. Kaprifol lockar nattflygande arter som svärmare. Strålöga är en pampig perenn som blir nästan lika hög som en solros och lockar många olika insekter. Kryddväxter är också mums för fjärilarna, till exempel timjan, isop, salvia, lavendel och kungsmynta (kallas också oregano).

Sensommar

Röd solhatt, höstflox, kärleksört gillas av fjärilar på sensommaren.

Värdväxter för larver

Glöm inte att hela livscykeln behöver fungera från ägg, larv, puppa till färdig fjäril. Spara gärna brännässlor i ett soligt läge som mat åt larver av nässelfjäril, påfågelöga, amiral och tistelfjäril.

Vilda grannar

Hjälp djur och natur – och lär utomhus

Vilda grannar är ett skolmaterial för förskolan, skolan och fritidshemmet om att hjälpa vilda djur.

Till Vilda grannar
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll