Göra upp eld (4-6)

Eld är spännande och skänker en härlig stämning som är svår att förklara med ord. I den här övningen får eleverna öva att göra upp eld och reflektera över olika tekniker.

Aktiviteten är del av Vilda grannar

Tid: Ca 60 min

Länk till läroplanskopplingar: åk 4–6

Målet är att kunna hantera eld på ett bra sätt och öva tekniker för att göra upp eld. 

Material

  • Tändstickor alt. tändstål
  • Späntor/tändved
  • Tidningspapper alt. näver
  • Ved
  • Vattendunk
  • Brandfilt

För de som vill finns instruktionsbilden ovan som pdf nedan.

Tips! Har ni tillgång till tändstål är riktigt roligt att låta eleverna prova att få eld på lite torrt fnöske eller bomulls-pads. De kan sedan välja om de vill använda tändstickor eller tändstål när de gör upp sin eld.

Förberedelser

Plats: Välj ut plats i förväg. Om det inte finns en färdig eldplats kan man göra en själv genom att lägga stenar runt om och undertill. Helst på sandig eller grusig mark. Obs! Ta reda på om eldningsförbud råder, information finns i regel på kommunens hemsida. 

Tips! På Krisinformation.se finns mer information om eldningsförbud.

Material: Att ta med färdig upphuggen ved och späntor/tändved/näver är att föredra. Man får ta pinnar som ligger på marken men inte bryta kvistar på träd. Pinnarna är torra om de går att bryta mitt itu och går av med ett “knäck”. Ett bra ställe att leta efter torra pinnar är under täta granar.

Genomförande

Samling: Samla eleverna i ring (axel mot axel är en bra uppmaning). Låt eleverna berätta vad de tror är viktigt att tänka på när man ska göra upp en eld exempelvis syretillförsel, vindriktning (ställa sig i lä när man tänder), konstruktion på brasan, regler (inte elda på berg). Visa var brandfilten finns och hur man kväver en eld om det skulle börja brinna på oönskad plats. 

Gör upp en eld: Dela in eleverna i mindre grupper. Dela ut material till varje grupp. Låt elever i samma grupp fundera över vilken teknik de ska använda för att bygga sin eld. Låt grupperna arbeta självständigt med ge goda råd vid behov. Låt alla grupper göra upp varsin eld samtidigt om det finns flera lämpliga platser, annars i tur och ordning vid eldplatsen. De flesta elever tycker det är spännande att se andra grupperna öva också och lär sig alltid något genom att se på. 

Återsamling: Avsluta med att samlas i ring runt en eld. Gå laget runt och låt eleverna reflektera över bästa sättet att göra upp eld på och varför. 

Tips! Gör det till en mysig stund och dela era bästa eller läskigaste eld-minnen, grilla pinnbröd, krabbelurer eller koka skogste (se recept nedan). 

Glöm inte att släcka elden ordentligt. Det krävs ofta mycket mer vatten än man tror.  

Läs mer om att göra upp eld här!

Recept på pinnbröd, krabbelurer och skogste

Pinnbröd (10 st)

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl vatten

Degen till pinnbröd är superenkel att förbereda i förväg. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop degen. Klart!

Grilldags! Dela ut en bit deg. Snurra degen som en spiral runt toppen av en grillpinne. Snurra på pinnen så att brödet får färg runtom och blir genomgräddat. Extra gott att fylla pinnbrödet med smör, sylt eller honung men det går bra utan. 

Krabbelurer (15-20 st) 

  • 1,5 dl socker 
  • 2 ägg 
  • 1,5 dl mjölk 
  • 4 dl mjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • Socker att vända i 
  • Smör eller margarin till stekning 

Rör ihop alla ingredienser till en smet. Smeten går bra att förbereda i förväg och förvara i exempelvis en pet flaska.
Lägg små klickar i en stekpanna eller stekhäll (Muurikka) och grädda på båda sidor över elden. Vänd sedan krabbelurerna i socker. Godast är att äta dem alldeles färska. 

Skogste 

Skogste kan göras av många olika växter, till exempel lingonblad, hallonblad, björkblad, blåbärsblad, blå enbär, ljusgröna granskott, mjölkört, älgört, skalad och krossad stensöterot, nypon, ljungblommor eller klöverblommor. 

Koka upp vatten och lägg i växtdelarna. Blad behöver bara kokas upp medan grövre växtdelar behöver kokas några minuter. Låt teet stå och dra en stund efter att kastullen tagits från värmen. Extra gott med honung i.

Pannkakor på eld utomhus.

Nyckelord: elda, ute, utomhus, friluftsdag, skolgård, närmiljö, experiment, värme, skog, aktivitet, gruppuppgift, flera sinnen.

skola, barn, ryggsäck

Skolmaterial om natur, klimat och miljö

Övningar, faktablad, quiz och annat material till undervisningen.

Till allt skolmaterial
Gillas av 1

Relaterat innehåll