Vad är allemansrätten? (F-9)

Vad innebär Sveriges unika allemansrätt? Här får eleverna utforska rättigheter och skyldigheter i naturen med hjälp av filmklipp, diskussioner och frågesport.

Ämnen: Idh, NO 

Tack vare allemansrätten har alla möjlighet att ha tillgång till naturen, till exempel för att vandra, plocka bär eller ta en kanottur. Denna möjlighet innebär både rättigheter och skyldigheter. I den här övningen får eleverna utforska allemansrättens innebörd och vad som gäller i olika situationer som kan uppstå när man vistas i naturen. 

Förberedelser: Förbered visning av film, illustration och quiz (Kahoot). Välj vilken eller vilka filmer du vill visa för klassen, de finns i olika varianter på svenska, arabiska, persiska och dari (samtliga är textade på svenska). Skriv ut tipspromenaden och sätt upp i förväg om den ska användas.

Tips! Träna ord och begrepp kopplade till allemansrätten med hjälp av övningen Koll på orden - Allemansrätten för åk 4-9).

Genomförande

Moment 1: Film och diskussion

Visa en eller flera av de korta filmerna om allemansrätten, de finns på fyra olika språk. Ge eleverna i uppgift i förväg att minnas tre saker från filmen.

Efter filmen, låt eleverna bolla två och två vad de minns.

Gå laget runt och låt eleverna nämna rättigheter och skyldigheter ur filmerna - skriv upp på tavlan. 

Vad vet de mer om allemansrätten? Fyll på med information på tavlan.

Moment 2: Finn fem fel (eller fler...)

Visa illustrationen av allemansrätten på tavlan eller skriv ut den för eleverna att ha framför sig.

Låt eleverna parvis diskutera bilden och skriva ner stödord på en lapp.

Var på bilden bryter någon mot allemansrätten? Hur många överträdelser kan de hitta? Obs! Det finns flera kluriga situationer på bilden där det inte finns ett självklart svar, till exempel får man i regel plocka blommor men inte om de är fridlysta.

Gå igenom i helklass vad eleverna hittat för överträdelser och förtydliga vad som gäller. Se facit till Finn fem fel.

Tips! Låt ett par elever vara faktakollare om det dyker upp några kluriga frågor under tiden. Använd Naturvårdsverkets sidor om allemansrätten. 

Moment 3: Kahoot och/eller tipsrunda

Dags att sätta kunskaperna på prov i en frågesport! Låt eleverna testa sina kunskaper med ett Kahoot om allemansrätten.

Låt eleverna gå en tipsrunda om allemansrätten. En färdig tipspromenad att skriva ut finns i materiallådan till denna övning. Kahoot och tipsrundan innehåller olika frågor och kan med fördel användas båda två. 

Nyckelord: film, frågesport, quiz, temadag, djur, natur, rättigheter, skyldigheter, utomhus.

Tävling för mellanstadiet!

Dela era bästa tips för att må bra i naturen, lära i naturen eller hjälpa naturen och var med och tävla om ett frilufts-kit till klassen!

Så här tävlar ni!
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll