Koll på kosmetika (7-9)

Vad innehåller egentligen smink, raklödder, tvål, tandkräm och andra produkter vi använder för att känna oss rena och fräscha?

Ämnen: Ke, Hkk

Länk till läroplanskopplingar: åk 7-9

Kosmetiska produkter är ett samlingsnamn för produkter som används på kroppen, i ansiktet, i håret eller i munnen för att till exempel rengöra, parfymera eller förändra utseendet. Trots att kosmetiska produkter omfattas av olika lagstiftningar kan de innehålla ämnen som påverkar hälsan och miljön negativt.

Här får eleverna läsa på om ämnen som kan vara allergiframkallande, hormonstörande eller skadliga för miljön. De får också spana och se om de kan upptäcka några av ämnena i olika kosmetiska produkter.

Som bonusuppgift kan ni sedan testa att göra egna hudvårdsprodukter med få och enkla ingredienser!

Genomförande

Låt eleverna läsa faktabladet Produkterna i badrumsskåpet. Längst ner i faktabladet finns fakta- och diskussionsfrågor. Samtala kring frågorna i par, grupper eller helklass.

Dags att spana efter ämnen! Kan eleverna hitta några produkter som innehåller ämnen som kan vara skadliga för hälsan eller miljön? Använd faktabladet som stöd, där står namn på olika ämnen att hålla utkik efter i ingredienslistan. Låt eleverna arbeta i par eller grupper. För att genomföra undersökningen kan de leta på sajter på nätet som säljer kosmetika och titta på innehållsförteckningen i produktbeskrivningen.

Tips! Eleverna kan samtidigt spana efter falska miljömärkningar av kosmetiska produkter. Kan de hitta produkter som marknadsförs med ord som "naturligt" eller "eko" på ett tveksamt sätt? Läs mer om miljömärkningar av kosmetiska produkter hos Bra Miljöval:

Redovisning

Låt eleverna presentera slutsatserna av sina spaningar. Var det någon som hittade några värstingämnen? Diskutera tillsammans:

  • Hur kan man som konsument påverka företag som tillverkar eller säljer kosmetiska produkter?

Fördjupning: Vad säger konsumenträtten?

Samtala gemensamt om, eller låt eleverna arbeta i par och ta reda på:

  • Vilken information måste enligt lag stå utskriven på produktens förpackning?
  • Hur ser ångerrätten ut för köp av kosmetiska produkter?
  • Hur går man till väga för att rapportera att en kosmetisk produkt har gett en allergisk reaktion?

Information om lagar och regler för kosmetiska produkter finns hos Konsumentverket och Läkemedelsverket.

Bonusuppgift: Gör egna hudvårdsprodukter

Med enkla ingredienser går det att själv tillverka hudvårdsprodukter. Här finns fem olika recept!

Bli först att gilla!

Relaterat innehåll