OM oss
Om Naturskyddsföreningen i skolan
Vi arbetar för att främja lärande för hållbar utveckling och för att lyfta utbildningens roll för en hållbar samhällsutveckling.
Föreställ dig en skolträdgård med bärbuskar, ett prunkande potatisland och en egen labyrint av pil. En grön oas med oändliga pedagogiska möjligheter. Välkomna till Gyttorpsskolan utanför Nora!
Våren 2016 påbörjades anläggningen av en spännande pedagogisk trädgård på Gyttorpsskolan, en skola med årskurserna F-6 i Gyttorp utanför Nora. Skolträdgården har gett en ny dimension till skolgården som både blivit mer lekvänlig och inbjudande. Samtidigt skapar den fantastiska möjligheter att arbeta pedagogiskt med frågor om mat, hälsa och natur.
Skolgården har möjliggjorts genom ett samarbete med Naturskyddsföreningen i Nora. Naturskyddsföreningen har stöttat skolan bland annat genom att skriva bidragsansökningar, aktivera föräldrar, ge stöd vid anläggning, skötsel och sommarbevattning och engagera lokala lantbrukare och skogsägare.
Vid starten anlitades en konsult diplomerad inom permakultur som började med att observera var och hur barnen rörde sig på skolgården. Utifrån barnens egna skisser och observationerna ritades en helhetdesign upp med stöd av en konstnär.
Odling i pallkragar, en labyrint av pilträd, ätbara rabatter, en kompost, en örtträdgård och en ätbar skogsträdgård ingick i designen. Eleverna involverades i samtliga moment redan från designfasen. Till exempel var labyrinten elevernas idé. Eleverna har sedan skördat och tillagat mat från skolgården. Skolan har också arrangerat en potatisfest med skolträdgårdsskördade potatisar.
Med stöd av Naturskyddsföreningen i Nora har skolan arrangerat arbetsdagar där föräldrar och elever bjudits in för att genomföra praktiska aktiviteter kopplade till skolträdgården. Till exempel snickrade de pallkragar och flätade pilträd. Kajsa Grebäck som är verksam i Naturskyddsföreningen i Nora berättar att dessa dagar gett upphov till spontana samtal föräldrar emellan. Bland föräldrarna talas flera olika språk. Att träffas i skolträdgården och småprata och dona tillsammans med barnen och ett trädgårdsverktyg i handen, har fungerat som ett sätt att överbrygga språkbarriärer.
Det finns nästan alltid något att göra i skolträdgården. Arbetet sker inte enbart under arbetsdagar med föräldrar och Naturskyddsföreningen, det är även en del i undervisningen och i fritidshemmets verksamhet. Skolträdgården är ett fortlöpande utvecklingsarbete. Nästa steg blir att fortsätta utveckla och fördjupa det pedagogiska arbetet kopplat till utomhusmiljön.
Gyttorpsskolans lärdomar och tips om att anlägga en skolträdgård:
Nyckelord: skolträdgård, pedagogisk odling, levande skolgård, utomhuspedagogik, lära in ute, skolutveckling, inspiration lärande för hållbar utveckling, Naturskyddsföreningen i Nora.