- Vår
- Sommar
- Höst
- Vinter
I ett stadigt bo av trä kan igelkotten skyddas från att bli skadad av misstag. Bostaden kan både fungera som bo på sommaren när igelkotten får ungar eller som vinterbostad när igelkotten går i dvala.
Sätt gärna tjärpapp på boet så att det inte ruttnar och bädda gärna in boet i en växtkompost. Då lockas maskar och skalbaggar dit så att igelkotten får nära till sin favoritmat.
Glöm inte att göra ett ventilationshål i igelkottsboet. Det kan vara ett svängt rör där det inte kan regna eller snöa in. Utan ventilation kan igelkotten kvävas under sin vinterdvala.
Du kan också göra en växtkompost med en ingång för igelkottar.
När ni är klara kan ni sätta upp en varningsskylt som visar att igelkotten bor där.
Varför? Igelkotten är fridlyst sedan år 1972 och rödlistad som “nära hotad” sedan år 2020. På senare år har igelkottarna börjat röra sig från landsbygden och in i städerna.
De här insatserna kan ni också göra för igelkottar:
- Ställ fram en skål med vatten dit igelkottar och andra djur kan komma och släcka törsten. Byt ut vattnet ofta så att det inte sprider sjukdomar.
- Katt- eller hundmat och matrester kan fungera som kompletterande mat för igelkottar, men helst äter de insekter och maskar.
- Om ni inte har material för att snickra ett igelkottbo kan ni istället ordna en myshörna med till exempel lövhögar, buskar och snår där igelkottar kan gosa in sig under dagvilan eller vinterdvalan. Försök ordna så att det är regnskyddat. Sätt upp en varningsskylt som berättar att det är igelkottens plats så att det inte händer olyckor.
Tips! Om ni vill ta reda om det finns igelkottar i närheten så kan ni spana efter igelkottbajs. Bajset ser ut som glansiga mörkbruna eller svarta korvar på 1,5–5 centimeter. Beroende på vad igelkotten har ätit kan det se lite annorlunda ut. Har den ätit skalbaggar så syns rester av dem i bajset.