Åtta sätt att detoxa köket

Lagar du hellre smarrig mat än bryr dig om kemikalier i köket? Sunt. Men ta en stund och se över råvarorna och kör mycket rostfritt, trä, glas och porslin. Så kan du lägga kärleken på matlagningen sen.

Foto:

Ulrica Zwenger

1. Go eko!

Välj så mycket ekologisk mat du kan. Då slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen. Några exempel på hårt besprutade råvaror är vindruva, paprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar.

2. Fisk utan farligheter

Ta det lugnt med stor strömming, abborre, gädda och gös om du är gravid, ammar eller är kvinna i barnafödande ålder. Fet fisk från Östersjön och insjöfiskar kan innehålla otrevligheter som dioxin eller kvicksilver.

3. Värm utan plast

Plast som värms upp läcker mer kemikalier, så undvik att värma mat i plast i mikron och servera helst varm dryck och mat på andra material.  

4. Kartong hellre än konserv

I konservburkar av metall, läskburkar och ölburkar finns ämnet bisfenol A. Det kan störa kroppens hormonsystem och misstänks även kunna störa vår förmåga att få barn. Välj tomatkross, bönor och dina andra burkfavoriter som kartongförpackning istället.

5. Schyssta redskap

Byt dina gamla stekspadar, pastaslevar och byttor i plast mot nya i rostfritt, trä, glas eller porslin.

6. Skippa teflonpannan

Vid tillverkning av teflon sprids farliga ämnen, PFAS, som i princip aldrig bryts ned. Satsa hellre på gjutjärn eller stål. Då får du dessutom en panna som håller nästan hur länge som helst.   

7. Matlåda i bra material

Dyker en låda av plast automatiskt upp på näthinnan om någon säger ordet ”matlåda”? Tänk nytt och satsa på metall istället. På nätet hittar du snabbt ett gäng varianter som är fria från ftalater, bisfenol A och andra plastkemikalier. Vissa har dessutom smarta fack för tillbehör. 

8. Förvara smart

Ett tips är att förvara gårdagens middag i porslinstallrikar eller glasbyttor med en tallrik som lock. PVC-fri plastfolie är en harmlös plasttyp som gör att maten håller sig fräsch längre.

Gillar du också ekologiskt? Bli medlem!

Vi pushar politiker och fixar ekoboom i butikerna. Var med och förändra för 24 kr/mån.