10 sätt att undvika farliga kemikalier hemma

Det går att undvika en del farliga miljögifter med enkla knep, här har du några tips för en snabbstart. Du gör en miljöinsats, samtidigt som du minskar risken för cocktaileffekter – det vill säga när flera farliga kemikalier tillsammans skapar en obehaglig hälsoeffekt.

1. Välj ekologisk mat

Så slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen. Några exempel på hårt besprutade råvaror är vindruva, paprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar. Med ekologisk mat slipper du också tungmetaller från konstgödningen, som det cancerframkallande ämnet kadmium. Läs mer om de viktigaste varorna att byta till eko.

2. Undvik plast till varm mat

Plast som värms upp kan läcka oönskade kemikalier till maten. Så undvik att värma mat i plast i mikron och servera gärna varm dryck och mat på andra material.

3. Se upp med förpackningar

Matförpackningar kan innehålla ämnen som kan påverka både hälsan och naturen. Vissa förpackningar av papper/kartong, som behöver stå emot vatten och fett, kan innehålla de extremt svårnedbrytbara och hälsoskadliga miljögifterna PFAS. Läs mer om hur du kan undvika PFAS i mat och dryck.

Metallförpackningar kan innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A. Välj i första hand vätskekartong, torkat eller fryst - eller hör av dig till tillverkaren av metallförpackningar och fråga om de använder bisfenol. 

3. Byt ut non stick-pannorna

Stekpannor, kastruller, ugnsplåtar och bakformar med en yta av så kallad non stick, som till exempel teflon, innehåller PFAS. Satsa hellre på gjutjärn och stål.

4. Undvik att köpa onödiga plastprylar

Olika sorters plast kan innehålla, och läcka, farliga kemikalier som tas upp av människan eller läcka ut i naturen. Därför kan det vara smart att välja bort plasten när det finns andra alternativ. Läs mer om problemen med plast.

5. Vädra bort miljögifterna

Flertalet farliga kemikalier som finns i prylar i våra hem, läcker ut till luften och vissa av dem hamnar på golv och möbler. För att bli av med dem är det viktigt att ventilationen är bra. När du städar ska du dammsuga och våttorka i just den ordningen så att miljögifterna hamnar i soporna som bränns och inte i avloppsvattnet.

6. Undvik möbler med flamskyddsmedel

Äldre begagnade och framför allt stoppade möbler kan innehålla  flamskyddsmedel som idag är förbjudna. Det mesta är bra att köpa begagnat men just äldre stoppade möbler är det bäst att undvika. Köper du nya möbler, se till att fråga tillverkaren om de innehåller några värstingämnen. 

8. Tvätta all nyköpt textil

Så slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen. Eller ännu hellre: satsa på ekologiskt eller begagnat, så skonar du även naturen och människor i tillverkningsländerna. 

9. Köp miljömärkt

Så får du produkter där höga krav ställs på kemikalieinnehållet. Läs mer om vår märkning Bra Miljöval.

10. Banta badrumsskåpet

Behöver du alla produkter i ditt badrum? Dra ned på mängden av det du använder. På så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp. Och när du ändå håller på att rensa badrumsskåpet – kom ihåg att gammal medicin ska lämnas in till apotek.

Läs även:

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 1

Relaterat innehåll