Hur gröna är dina blåjeans?

Att jeans är ett av världens mest älskade plagg vet vi. Men hur miljöreko är de?

Jeans är ett tåligt plagg. De är gjorda av denimtyg, en slitstark textil, och kan hålla längre än de flesta andra byxor. Tar du dessutom hand om dem på ett smart sätt är chansen stor att de klarar sig i flera år, vilket förstås är fiffigt med tanke på miljön.

Ett bra tips är att inte tvätta jeansen i onödan. Vädra hellre än att rusa till tvättstugan för ofta. Har det gått hål, lappa brallorna så håller de ett bra tag till. När du inte kan ha dem längre, lämna till någon annan eller sy om dem till kjol eller shorts.

Hur gör man gröna jeansval?

De flesta byxor är gjorda av bomullstyg, en riktig miljöbov bland tyger. Men väljer du jeans, som är tillverkade av ekologiskt odlad bomull, gör du stor skillnad. Tyget är lika hållbart, men det är framtaget utan att kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel fått vara med i leken. Det går dessutom åt mycket mindre vatten och energi. Ett vanligt par jeans kan ha druckit flera tusen liter vatten på sin väg från bomullsbuske till färdig långbyxa, totalt cirka 11 000 liter.  

Finns det eko-jeans precis som det finns eko-mat?

När du köper kläder, som är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval, kan du vara trygg i att kemikalierna som används när de blir till, är kontrollerade och ofarliga för både miljö och hälsa. Tyvärr finns det i dag inga miljömärkta nytillverkade jeans att köpa, men om du frågar i butiken så gör du en insats. Till slut kanske det dyker upp!  

Finns det jeans jag ska undvika?

Generellt är risken större att billiga kläder innehåller farliga ämnen. Men det gäller inte alla märken. Det finns stora svenska klädkedjor, som både har låga priser - och bra koll på kemikalieinnehållet i kläderna, H&M till exempel.

Trendig – och grön. Går det?

Det vimlar ju av jeansmärken världen över, men hur är det med de mest välkända? Är de miljöschyssta? De svenska jeansen Nudie är ett bra exempel. Förutom att de görs av ekologisk bomull återvinner Nudie sina byxor. Lämnar du dina använda jeans till butiken repareras de eller används till mattor. För att visa dig att det gör miljönytta, har de valt att märka dem med Bra Miljöval Re-design och second hand. Storsäljaren Levis är en annan schysst byxa. Levis arbetar med frågor som energi, vatten, kemikalier, material och förpackningar och informerar fortlöpande om det på sin webb.

4 gröna jeanstips

1. Laga och lappa

Är jeansen slitna och har gått sönder, laga dem! Lappade jeans blir som nya och kan hålla ett par år till. Till råga på allt kan lappar få byxorna att se riktigt snygga ut. 

2. Gör kjol av byxan

När du tröttnat på jeansen, eller om de är nötta och tyget blivit tunt, sy om! Varför inte klippa av benen och göra en jeanskjol eller jeansshorts? Eller en kudde eller en väska?  Överblivet tyg kan bli lappar till andra jeans.

3. Tvätta på låg värme

Testa att ta bort fläckar själv. Ibland går det. 40 grader räcker när du tvättar. Högre värme slukar mer energi. Dosera lagom och fyll maskinen. Häng tvätten. Att torktumla plagg sliter mer.  

4. Köp second hand

Ge bort gamla jeans. Köp begagnat eller byt kläder med andra.