Lämna gröna skoavtryck

Att välja miljöschyssta skor är inte det lättaste. Men det går! Här är några tips du kan tänka på i skobutiken och när du vårdar dina skor.

I skobutiken

Satsa på kvalitet i material och konstruktion. En bra sko håller längre, är ofta lättare att reparera och kan ha ett andrahandsvärde som enklare skor saknar.
 
Välj en klassisk modell, som funkar för många tillfällen och som du tror att du kommer att gilla även nästa år.

En randsydd sko är lättare att sula om, så satsa gärna på sådana. Om du inte vet vad en randsydd sko är, fråga din skohandlare så kan de hjälpa dig.
 
Köp miljömärkt. Numera finns det skor som är miljömärkta med EU Ecolabel. Det betyder att skorna har tillverkats med lägre miljöbelastning och att de innehåller färre hälsofarliga ämnen. De miljömärkta alternativen är inte så många ännu, men med ökad efterfrågan kan det snabbt ändras. 

Vårda

Ta hand om dina skor på rätt sätt, särskilt viktigt i tuff väderlek. Använd skovårdsprodukter som är avsedda för skornas material. Tänk på naturen och välj miljömärkta skovårdsprodukter.

Olika material kräver olika behandling, be din skohandlare eller skomakare om hjälp med att välja rätt produkt till din sko.

Ofta räcker det med att torka av skorna med en fuktig duk. För extra effekt kan du använda en rengöringsprodukt avsedd för skor.

Skydda

Impregnera dina skor så att de skyddas mot väta, extra viktigt under vintern såklart. Tänk på att undvika produkter som innehåller högfluorerade ämnen.
 
Använd skoblock, så håller skorna formen bättre och du slipper fula veck på ovansidan. Skoblock av till exempel cederträ absorberar dessutom fukt och ger en fräsch doft.
 
Använd skohorn, så håller bakkappan längre.
 
Torka alltid blöta skor i rumstemperatur, så minskar du risken för sprickor. Är de riktigt blöta så kan du fylla dem med papper för att få bort den värsta fukten.
 
Växla mellan olika skor och använd inte samma par två dagar i rad. Skor blir fuktiga då de används och behöver torka ut mellan användningarna.
 

Reparera

En bra skomakare är skornas bästa vän. Visste du förresten att momsen på skoreparationer sänktes 2017. Toppen säger vi!
 
Klacka och sula om i tid. Om klacken eller sulan slits ned för mycket kan skon ta skada.
 

Låt skorna leva vidare

Bra skor från kända varumärken är ofta lättare att sälja i andra hand. Sälj på nätet eller lämna in till vintagebutiker som säljer på kommission.
 
Så länge skorna är hela och rena kan de lämnas till Second Hand. Lämna gärna till en butik som drivs av en organisation du vill stödja. Med lite tur hittar du själv ditt nästa par i vintagebutiken eller Second Hand på nätet.

Välj Bra Miljöval

Nu finns det över 700 varor och tjänster märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning, Bra Miljöval.