Lämna gröna skoavtryck

Att välja miljöschyssta skor är inte det lättaste - men det går! Här är några tips du kan tänka på i skobutiken och när du vårdar dina skor.

  • Second hand är det bästa miljövalet om du ska köpa något. Fynd kan finnas på Tradera, loppisar och i second hand-butiker.
  • Skor märkta med EU-blomman eller Svanen är ett bra val. Ibland har företag egna "miljömärkningar", tyvärr kan du inte alltid lita på dessa.
  • Välj gärna skor gjorda av material från djur- och växtprodukter. Undvik skor med mycket syntetiska material. 
  • Om du köper skinnskor, välj gärna naturgarvat läder. 
  • Skor av ekologiskt certifierat skinn eller fiber är förstås ett plus. Även om inte utbudet är så stort i dagsläget verkar det dyka upp allt fler modeller i butikerna.
  • Naturgummi i sulor, eller återvunnet gummimaterial från gamla skosolur, är bättre än syntetiskt nytillverkat gummi.
  • Undvik skor som är behandlade för att minska dålig lukt. De innehåller med största sannolikhet ämnen som är farliga för miljön och kan dessutom vara skadliga för din hälsa.

Hur sköter jag mina skinn- och läderskor?

Smörj in dina skor med naturliga fetter eller vax. Lanolinolja, bivax och kokosfett stöter bort smuts och vatten utmärkt. Du får smörja in skorna lite oftare än om du skulle använt impregneringsspray, men du gör ett mycket schysstare miljöval. 

Varför välja naturgarvat?

För att göra skinn och läder mjukt och tåligt måste man garva det. Kromgarvning är den vanligaste metoden idag, vilket innebär en stor belastning för vår miljö. Krom är en tungmetall och kan inte brytas ned av naturen. Det blir istället kvar i avloppsslam och blir även ett problem när skorna slängs på soptippen eller förbränns.

Naturgarvat läder däremot garvas av vegetabiliska ämnen som är nedbrytbara. Det kan finnas miljöproblem även i framställningen av naturgarvat läder, men har garveriet ordentlig avloppsrening är det miljövänligare än kromgarverier. Det finns också en poäng med att stödja tillverkningsprocesser som är bättre för miljön, även om de har brister. Ju större efterfrågan på miljöschyssta produkter, desto större chans att utvecklingen går åt ett miljösmartare håll.  

Tips på schyssta dojjor 

Veja - fina gympadojjor av ekologiskt fiber

Docksta - klassiska skor i vegetabiliskt garvat läder

Ladda ner Grön Guide-appen

Javisst! Grön Guide finns också som app proppad med våra grönaste tips. Ladda ner gratis till din Iphone eller Android.