Tio sätt att undvika kemikalier hemma

Det är omöjligt att skydda sig mot alla skadliga kemikalier. Men det går att undvika flera av dem. Vi har samlat tio tips för dig som vill göra en enkel snabbstart. Du gör en miljöinsats, samtidigt som du minskar risken för cocktaileffekter - det vill säga när flera kemikalier tillsammans får en obehaglig hälsoeffekt.

Foto:

Sofia Runarsdotter

1. Välj ekologisk mat

Så slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen. Några exempel på hårt besprutade råvaror är vindruva, paprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar. Med ekologisk mat slipper du också tungmetaller från konstgödningen, som det cancerframkallande ämnet kadmium. Läs mer om de viktigaste varorna att byta till eko.

2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Förpackningarna kan innehålla ämnen som kan påverka både hälsan och naturen. Plast som värms upp läcker oftare kemikalier, så undvik att värma mat i plast i mikron och servera gärna varm dryck och mat på andra material. Vissa förpackningar kan även innehålla de extremt svårnedbrytbara miljögifterna PFAS. Läs mer om hur du kan undvika PFAS i mat och dryck.

3. Undvik att köpa onödiga plastprylar

Olika sorters plast kan innehålla, och läcka, gifter som tas upp av människan eller läcker ut i naturen. Därför kan det vara smart att välja bort plasten när det finns andra alternativ, särskilt när det handlar om produkter som är nära mat och barn. Läs mer om problemen med plast.

4. Byt ut non stick-pannorna

Stekpannor, kastruller, ugnsplåtar och bakformar av så kallad non stick, som till exempel teflon, innehåller PFAS, ett ämne som i princip aldrig bryts ned. Satsa hellre på gjutjärn och stål.

5. Dammsug, våttorka och vädra ofta

Så gör du dig av med damtussar och dammpartiklar där skadliga kemikalier trivs. Damm som vi annars andas in eller får i oss genom maten. Här finns fler tips på giftfri städning.

6. Undvik fet fisk från Östersjön

Lax, strömming, havsöring och ål från Östersjön kan innehålla höga halter av skadliga ämnen som inte bryts ned, utan stannar kvar i kroppen och naturen. Ålen är dessutom akut hotad.

7. Tvätta all nyköpt textil

Så slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen. Eller ännu hellre: satsa på ekologiskt eller begagnat, så skonar du även naturen och människor i tillverkningsländerna. Läs mer om kläder och miljö.

8. Välj parfymfritt

Eftersom ämnen i parfym kan vara allergiframkallande, påverka fertiliten och störa hormonerna.

9. Köp miljömärkt

Så får du produkter där höga krav ställs på kemikalieinnehållet. Läs mer om vår märkning Bra Miljöval.

10. Banta badrumsskåpet

Behöver du alla produkter i ditt badrum? Dra ned på mängden av det du använder. På så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp. Och när du ändå håller på att rensa badrumsskåpet - kom ihåg att gammal medicin ska till Apoteket. Läs mer om hur du kan få fräschare skönhetsprodukter.

Fler tips

Skydda dig själv och ditt barn från kemikalier hemma

Välj Bra Miljöval

Nu finns det över 700 varor och tjänster märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning, Bra Miljöval.