5 sätt att hjälpa bina

Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som pollineras av bin, humlor och andra pollinatörer. Men idag är bina hotade av bland annat brist på mat och bostäder. Vi har listat 5 olika sätt att hjälpa bina!

Därför behöver bina vår hjälp

Bina är hotade på flera sätt. Olika sorters giftiga bekämpningsmedel och miljöförändringar - som att det gamla småskaliga odlingslandskapet har försvunnit - slår hårt mot bina. Det finns helt enkelt för lite blommor och variation i odlingslandskapet. Men vilda bin trivs även bra i trädgårdar och där kan du hjälpa dem genom att erbjuda husrum och växter som de gillar!

1. Hjälp bina genom att odla blommor

Ängsmarkerna håller på att försvinna och med dem vilda bin och andra pollinatörer. Därför är det till stor hjälp för bina om du odlar trädgårdsblommor med olika former på blommorna och som tillsammans blommar från tidig vår till sen sommar. Du kan även odla bivänliga blommor på din balkong.

2. Gör om gräsmattan till en blommande äng

Gräsmattor är både krävande att hålla fina och dessutom näringsfattiga för våra vilda pollinatörer. Genom att göra om en bit av gräsmattan till blommande äng kan du göra en viktig insats för bina och samtidigt njuta av en lummigare trädgård!

3. Bygg ett vildbihotell 

Solitära bin bygger sina bostäder som små enrumslägenheter. Där lägger de några ägg, bäddar och placerar in matpaket för larverna som utvecklas där inne.  

Många ensamlevande bin bygger bon i hål som andra insekter redan gnagt i trä. Men du kan hjälpa dem på traven och erbjuda specialbyggda små bihotell. Det kan räcka att borra några hål i en träbit och hänga upp i soligt läge. Hålen ska vara minst 6 cm djupa men inte gå rakt igenom hela brädbiten, det ska vara stopp så det finns en botten i biboet. 

 4. Ekologisk mat hjälper bina

När du köper ekologisk mat bidrar du till minskad användning av bekämpningsmedel, vilket i sin tur gynnar bina. När bina samlar pollen från blommor som behandlats med bekämpningsmedel får de med sig giftet och matar larverna med det. Det kan göra att larverna inte växer som de ska. Bina kan förstås också få i sig giftet själva när de dricker nektar eller äter pollen. Vildbin är dessutom extra känsliga, bland annat eftersom de ofta är små. Ogräsmedel betyder också färre blommor och mindre mat för bina.   Här är de fem viktigaste varorna att byta till eko. 

5. Rensa trädgårdsförrådet från gifter

 Vill du ha en bivänlig trädgård är det bra att rensa bort bekämpningsmedel helt och hållet, både medel som används mot ogräs och insektsangrepp och sådana som används mot skadedjur som myror och myggor. Vissa medel som används för skadedjursbekämpning kan innehålla ämnen som har förbjudits i jordbruket eftersom de är giftiga för bin. Från 2021 får vissa växtskyddsmedel - till exempel Roundup, Pyretal, Rapton och Substral - dessutom inte längre användas i privata trädgårdar och parker. Kika på Kemikalieinspektionens lista för att se exakt vilka produkter förbudet gäller. 

Rädda bina: Stoppa gifterna!

 

Våra politiker har en unik chans att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel.

Skriv på brevet till politikerna!
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll