Ett av de största hoten mot bina är att det finns för lite mat. Genom att plantera deras favoritblommor i rabatter, krukor och balkonglådor ger vi bina både nektar och pollen under hela säsongen.
Publicerad 30 maj, 2022 • 4 min att läsa
Ge en gåva för natur och miljö
Med din gåva kan vi fortsätta kämpa för en hållbar framtid på en frisk och levande planet.
Vilda bin lever av pollen och nektar och är därför helt beroende av växter som blommar. Både hanar och honor samlar nektar när de besöker en blomma och honorna samlar dessutom pollen åt sina larver.
Sveriges 270 vilda biarter behöver mat över hela säsongen. Bin har grunda munnar och pollinerar därför helst grunda blommor, medan humlor med sina långa tungor föredrar djupare. Därför är det bra om du har möjlighet att odla växter med olika former på blommorna och som tillsammans blommar från tidig vår till sensommar. Bivänliga blommor i trädgården brukar dessutom medföra att dagfjärilar dyker upp.
Mat på vårkanten
Hushumla och mörk jordhumla brukar vakna redan i april. De uppskattar vilda vårväxter, till exempel svalört, violer, vårlök, hålnunneört och smånunneört. En del arter av solitärbin är också vårpigga, särskilt hanarna. Ängssandbina slår sig gärna ned på svalört och vårlök. Plantera gärna de här vårblommorna under buskar, i gräsmattan eller längs kanten på rabatten.
Träd och buskar som blommar på våren är extra värdefulla för vilda bin, här finns massor av mat. Låt gärna vilda sälgar, jolster och andra träd ur videfamiljen växa sig stora – vissa bin som videsandbi och sälgsandbi samlar endast pollen från just träd av släktet vide. Samma gäller för mer trädgårdskompatibla videarter såsom daggvide, bindvide, ullvide och krypvide.
På innergårdar och andra mindre utrymmen kan du, för att få en tidig blomning, plantera krypvide tillsammans med perenner. Senare i maj börjar fruktträd och bärbuskar att blomma. Blåbärstry, krusbär samt röda, vita och svarta vinbär lockar till sig både humlor och bin. Blåbärstryets djupa blommor lockar främst till sig humlor, medan röda vinbär har öppna blommor, fulla av nektar dit alla insekter vill komma, även nyckelpigor och guldögonsländor. På körsbärs-, plommon- och äppelträd finns mycket och bra mat både för bin och människor. Hagtorn och rönn uppskattas även av fåglar.
Blommor hela sommaren
Fleråriga blommande växter, perenner, ger en mångfald av färger, blomformer och blomningstider. I perennsortimentet kan de flesta hitta sina favoriter. Om du hittar, välj ekologiska blommor och fröer. Gräv bort ogräs och rötter innan du planterar och förbättra jorden med stallgödsel eller kompost. Då får du en rabatt som håller och är lättskött i längden.
Kantnepeta, kattmynta och myskmalva är lättodlade perenner som uppskattas av humlor och bin. Kantnepeta lockar dessutom till sig de lite ovanligare vall- och backhumlan med sina långa tungor. Om du klipper ner kantnepeta kring midsommar så blommar den igen under sensommaren.
Lungört, kantnepeta, stjärnflocka, blodnäva, grekvädd, röd solhatt, veronika, anisisop, strålrudbeckia och kärleksört är alla bra exempel på lättodlade perenner (ordnade efter tidpunkt för blomning) som fungerar därför utmärkt även i större planteringar såsom parker och i bostadsområden. Tillsammans ger de bina mat från maj till september.
Kryddor för både människor och bin
I den lilla trädgården, på terrassen och balkongen är de kransblommiga kryddväxterna ett trevligt alternativ. De är torktåliga och passar särskilt bra i upphöjda planteringar – i krukor och lådor. En plantering av timjan, kungsmynta, mejram, isop och stenkyndel blommar från juni till september och skänker både väldoft och smak. Komplettera med gräslök och låt den gå i blom så får du garanterat humlebesök.
Där det är riktigt torrt, som på berghällar eller tak, passar vit och gul fetknopp, kärleksört och rölleka. De uppskattas av både humlor och bin.
Ettåriga växter odlas från frö och sås i bar mark. De brukar vanligen börja blomma i juni och passar utmärkt mellan raderna i grönsakslandet eller som en låg häck runt om. Däremot har de svårt att konkurrera bland perenner och i gräsmattor. Det finns exempel på ettåriga växter som humlorna inte kan motstå. Dessa är till exempel blåklint, honungsfacelia, gurkört och luddvicker. Kompletterar du dessutom med mer öppna blommor såsom ringblomma, bovete och koriander kommer även bina till festen.
Blanda gärna ettåriga växter med perserklöver och blodklöver. Så dem i rutor i grönsakslandet och gräv ned sent på hösten. Då får bina nektar och pollen. Daggmaskar och andra småkryp tar gladeligen hand om resterna.
Undvik de här blommorna
Vackra blommor är ingen garanti för att bina kommer flygande. Blommor som förädlats för sin blomsterprakt, saknar ofta både pollen och nektar och är därmed helt odugliga för våra pollinatörer. Det gäller fyllda rosor, dahlior och hortensior. Det är också viktigt att undvika invasiva arter, såsom blomsterlupin och andra växter som riskerar att konkurrera ut våra inhemska arter.