Fem viktiga varor att byta till eko

Svårt att fylla hela kundvagnen med ekologiska produkter? Börja med att byta ut ett par viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor. Här är fem varor som gör sig bäst när de är ekologiska. 

Kaffe 

På kaffeplantager används flera giftiga kemiska bekämpningsmedel. De skadar natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe, det gör stor skillnad för alla inblandade. 

Bananer och vindruvor 

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar kan det användas extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett stickprov från Livsmedelsverket på ett paket russin från Turkiet hittades till exempel rester av 24 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat. 

Mejeriprodukter 

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. Du bidrar till friskare vatten, färre kemikalier och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen natur och inga människor förgiftas. Varför? Jo, ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.  

Kött 

Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra. (Nope, inte brasilianskt, svenskt ska det vara.) Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget. 

Potatis 

Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward  – en kung som borde störtas! 

natur, solnedgång, landskap, insamling, bli medlem, marknad, sjöar, skymning, berg, skog, CTA

Stå upp för naturen

Vi behöver dig som vill ge naturen en röst och som vill se en miljöpolitik som tar naturkrisen på allvar. Tillsammans gör vi skillnad!

Bli medlem
Gillas av 64

Mer om ekologiskt: