Afrikanska jordbrukare ställer om till eko

I kemikaliernas kölvatten sprider sig en medvetenhet om farorna för hälsan och miljön. Allt fler småbrukare världen över vill odla ekologiskt. Några av Naturskyddsföreningens samarbetsorganisationer i Afrika har gått samman för att sprida ett ekologiskt jordbruk. 

Allt fler afrikanska småbrukare väljer att odla ekologiskt. På senare tid har allt fler regeringar i Afrika insett att ekologiskt jordbruk kan ge högre skördar och trygga tillgången på mat för familjer som lever av att bruka sin jord. Ett tydligt exempel på det är att Afrikanska Unionen, den afrikanska mellanstatliga samarbetsorganisationen för kontinentens 55 stater, stöder utvecklingen av ekologiskt jordbruk. 

– Det konventionella jordbruket har många affärsintressen som talar för det: industrier som tillverkar och säljer bekämpningsmedel, gödningsmedel och utsäde till bönderna. Ekologiskt jordbruk behöver därför stöd för att bli ett verkligt alternativ, säger David Amudavi, ledare för Biovison Africa Trust i Kenya.  

Stora framgångar för ekologisk odling i Etiopien  

Tigray-regionen i Etiopien var tidigare en region med förstörda jordar och omfattande problem med livsmedelsförsörjning. I dag är tillgången till mat säkrad för en stor del av befolkningen i området. Skördarna har ökat med 50 procent eller mer, landskapet är restaurerat och ekosystemen är på väg att återställas. 

Tack vare Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation ISD:s metoder finns nu vatten året runt i vattendrag som tidigare var torrlagda under större delen av året. ISD ger stöd till innovativa lantbrukare för att få till stånd brunnar, dammar, trädplantering och bevattningssystem. 

ISD:s metod med kompostering har varit så framgångsrik att den blivit en del av den nationella jordbruksplanen i Etiopien. 

Ekologisk odling hjälper bönderna klara klimatförändringarna 

Ekojordbruket kan hjälpa bönderna att klara de utmaningar som kommer med klimatförändringarna. De ekologiskt odlade jordarna behåller fuktigheten bättre, och med en större variation på grödor och sorter som är anpassade till lokala förhållanden är det lättare att klara av utmaningar som torrperioder. Ett klimatsmart jordbruk, med andra ord. 

Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation Pelum Kenya når ut till ett nätverk av 1,6 miljoner bönder bara i Kenya. Dessutom har de systerorganisationer i ett tiotal andra länder i Afrika, som tillsammans når många miljoner småbrukare. Trots det vill de nå ännu fler, för att göra ekologiska produkter tillgängliga för alla. 

Efterfrågan på ekologiska jordbruksprodukter ökar. Allt fler konsumenter vill veta vad de får i sig när de äter.  

FN:s rapport Global Chemicals Outlook 2012 beräknade att i Afrika söder om Sahara är kostnaderna för att vårda förgiftningar av bekämpningsmedel, framför allt bland bönderna, högre än det sammanlagda biståndet till den allmänna hälso- och sjukvården. Uppföljningen av FN:s rapport genomfördes 2018 och i stället för att användningen av kemikalier hade minskat så ökade den kraftigt.      

Nya marknader för ekologiska produkter 

Att hitta nya marknader och vägar där bönderna kan sälja sina ekologiska produkter och få valuta för sina ansträngningar är en viktig del av omställningen till ett ekologiskt jordbruk. I Uganda har organisationen Pelum Uganda arbetat mycket med att öka tillgången på ekologiska produkter på marknaden. Småbrukare får utbildning i ekologisk odling och certifierar sig enligt riktlinjer satta i PGS (Participatory Guarantee Systems).    

Både nya marknader och stöd från regeringarna underlättar utvecklingen. Att kunna visa på forskning som dokumenterar fördelar med ekologiskt jordbruk är också viktigt.  

Ekologisk odling ökar tillgången på mat 

Pelum Uganda har under ett flertal år arbetat med att sammanställa fördelarna med ekologisk odling. De ser att en ökning av antalet odlade grödor och sorter kombinerat med träd odlade på jordbruksmark och fler olika husdjur ger säkrare skördar och dessutom ett överskott att sälja på marknaden. Småbrukarna använder oftast äldre sorter som bättre klarar påfrestningarna från klimatförändringarna där längre torkperioder blandas med häftiga regn. Det gör att tillgången på mat och livsmedelstryggheten ökar.

Kunskapen om ekologisk odling blir större och allt fler småbrukare utbildas i hur man odlar ekologiskt. Traditionell kunskap kombineras med resultat från modern forskning för ett jordbruk som är hållbart för både människor och miljö. 

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 1

Relaterat innehåll