Tips på aktiviteter att söka Fröpengar till

Här finns tips på projekt som du kan söka Fröpengar till, eller inspireras av om du vill göra något helt annat. 

Inspirera till ett hållbart hushåll

Samla vänner för att göra egna ekologiska hushållsprodukter, dra sönder lakan till trasor, ta sticklingar från basilika, gör bikarbonatpasta eller hårsnoddar av trasiga strumpbyxor tillsammans. Hitta inspiration på sociala medier, i boken “Ett hållbart liv” eller ett program och diskutera tillsammans.   

Varför? För att inspireras och tillsammans samla kunskap om ett ekologiskt hushåll och dessutom praktiskt genomföra några av exemplen. 

Vad behövs Fröpengar till? Att köpa in några ex av boken, att köpa in material som behövs för att testa exemplen. 

Ätbara växter – öppna era trädgårdar! 

Samla in fröer från ätbara växter tillsammans. Har du en egen trädgård kan du låta andra samla fröer från dina rabatter. Eller skapa ett Facebookevent där personer i området kan anmäla sin adress och tomt.  

Varför? För att uppmuntra och inspirera att odla mer i sina trädgårdar, balkonger och odlingslotter. För att slippa köpa dyra frön som man inte vet var kommer ifrån.

Vad behövs Fröpengar till? Att köpa påsar att förvara fröerna i, att skriva ut skyltar till rabatterna med vad som finns i, för annonsering av dagen i lokaltidning eller affischering, till ekologiskt fika att bjuda på för att locka folk. 

Klimatquiz med kollegor 

Väck liv i miljödebatten på kontoret genom att bjuda in kollegorna till en långlunch, mysfrukost eller afterwork och håll i ett quiz om klimat/skog/miljö/natur.

Varför? För att skapa intresse för frågorna och kanske ge några nya insikter till kollegorna. Förhoppningsvis är det kunskapshöjande för många. 

Vad behövs Fröpengar till? Att köpa in ekologisk lunch, fika eller alkoholfritt bubbel, MIGxEKO, och ett eventuellt ekologiskt pris till vinnaren. 

Tiktokdans för havens biologiska mångfald

Musik och dans engagerar! Välj en dans tillsammans med idrottslaget som alla kan lära sig relativt enkelt, ta på er tröjor med ett budskap, till exempel "stoppa överfisket", och spela in. 

Varför? För att snabbt uppmärksamma och synliggöra vikten av biologisk mångfald i havet, skapa nyfikenhet kring överfisket på ett roligt sätt.  

Vad behövs Fröpengar till? Köpa tröjor på second hand, skriva budskapet med miljömärkt färg för tryck, eller varför inte brodera? 

Namninsamling för ekologisk mat på förskolan 

Samla föräldrar och andra intresserade för att lyfta frågan kring ekologisk mat i kommun och regionens verksamhet. Sprid information om vikten av att äta ekologiskt även där man själv inte lagar maten. Starta en namninsamling som ni, tillsammans med konkreta förslag, lämnar över till relevanta politiker och lokalmedia.

Varför? För att lyfta frågan, skapa debatt och möjliggöra för fler att tydligt ta ställning i en viktig fråga. 

Vad behövs Fröpengar till? Att annonsera ut namninsamlingen i sociala medier och att köpa in ekologisk lunch att bjuda politiker och journalister på när ni lämnar över namninsamlingen.  

Informationskväll om farliga kemikalier i hemmet 

Arrangera en inspirationskväll om farliga kemikalier i samarbete med biblioteket. En föreläsning i bibliotekets lokaler tillsammans med en gemensam inventering av medtagna vardagsprodukter. Är det pfas i kastrullen eller hormonstörande ämnen i solskyddsfaktorn? 

Varför? För att det är en stor och komplex fråga som många behöver både kunskap om samt inspiration för att agera.  

Vad behövs Fröpengar till?  Föreläsarens arvode, hyra av lokal och eventuellt ekologiskt tilltugg.  

Sök Fröpengar

För att kunna söka Fröpengar ska du: 

  • Vara medlem i Naturskyddsföreningen. 
  • Vara minst 18 år gammal. 
  • Ha en idé som engagerar fler utöver dig själv. 
  • Motivera beloppet du ansöker om med en budget. 

Du kan söka om max 5 000 kronor. Fröpengar kan inte sökas av kretsar och länsförbund eller andra organisationer/företag/föreningar.

Bli medlem i Sveriges största miljöorganisation

Var med i kampen för en friskare natur och starkare miljöpolitik och få den prisbelönta tidningen Sveriges Natur fem gånger om året.

Bli medlem idag
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll