Samla fröer

Det går att köpa fröer i butiker, men många växter kan sås från frön som hittas i naturen.

Aktiviteten är del av Vilda grannar
Lämplig tid för genomförande:
  • Sommar
  • Höst

Håll utkik efter olika blommor i naturen och ta frön från dem under hösten, läs på hur de bäst ska sås och förvara fröna torrt i till exempel kaffefilter. Alla växter är inte så enkla att lyckas med, men testa till exempel med liten blåklocka, prästkrage eller rödklöver.

Samla och så frön från vilda blommor:

  1. Spana. Leta upp en plats att samla från, till exempel en äng. Ta med en flora som hjälp att identifiera blommorna på platsen.
  2. Samla. Plocka frökapslarna när blomningen är över. Det är bra att samla när det är torrt för att minska risken för mögel. Det varierar mellan olika sorters blommor när fröna är mogna att plocka, men sensommar och höst brukar vara en bra tid. Ofta syns det på frökapslarna som blir torra, mörka och hårda. Ta med handskar, sax och något att samla frökapslarna i, till exempel en tyg- eller papperspåse.
  3. Spara. Skaka eller pilla ut fröna och märk upp och spara dem i kuvert eller kaffefilter. Förvara dem torrt, mörkt och svalt tills de ska sås.
  4. Så. Fröerna vill ha näringsfattig jord och bäst chans att gro har de på bar eller blottad mark. Så gärna ut fröna direkt efter insamling. Sparade fröer sås helst ut under hösten. Vattna direkt så att fröerna inte blåser iväg.

Tänk på att:

  • Inte samla mer än en femtedel av de tillgängliga fröerna av en art. Detta är viktigt för att skydda populationerna.
  • Det är bra att samla in minst 50 blommor av samma art för att få ett genetiskt rikt material.
  • Växter kan vara rödlistade, invasiva eller i olika omfattning fridlysta och ska därför inte plockas.

Mer om att samla och så fröer från vilda svenska ängsblommor:

Mer om att odla egna frön, från både blommor och grönsaker, och saker att tänka på för ett bra resultat finns i denna artikel från Sveriges Natur:

Varför? Spara pengar och gynna naturen! Pollinatörer har i miljontals år utvecklats tillsammans med växter. De är anpassade till vissa arter som finns i deras livsmiljöer. Genom att hjälpa till att sprida dessa växter gynnas också insekter i din närhet.

Mer på samma tema

Nyckelord: ute, utomhus, närmiljö, skolgård, aktivitet, odla, odling, så, plantera, jord, skolträdgård, växt, frö, fotosyntes, klorofyll.

Vilda grannar

Hjälp djur och natur – och lär utomhus

Vilda grannar är ett skolmaterial för förskolan, skolan och fritidshemmet om att hjälpa vilda djur.

Till Vilda grannar
Gillas av 1

Relaterat innehåll