Skylta för naturen

Var rädd om de vilda djuren och skydda naturen! Sätt upp skyltar för att sprida information.

Aktiviteten är del av Vilda grannar
Lämplig tid för genomförande:
  • Vår
  • Sommar
  • Höst

Har ni byggt en fladdermusholk eller planterat bivänliga blommor? Rita och skriv egna varningsskyltar eller använd de färdiga skyltarna nedan för att varna så att människor inte stör eller förstör. Skriv ut på A4-papper och kom ihåg att laminera innan ni sätter ut skyltarna så att de tål regn. Eller snickra och måla skyltar med utomhusfärg.

Skapa egna skyltar

Det finns massor av saker att skylta om i naturen. Ser ni till exempel att det saknas natur eller att gräset klipps i onödan? Sätt upp skyltar så kan de som jobbar med att klippa gräs se skyltarna och sparar lite gräs och maskrosor eller andra vilda blommor. Mindre jobb och gladare insekter!

Ett gammalt träd kan få en skylt med informationen "Jag producerar syre åt en hel skolklass varje dag" eller "Jag är hem åt mängder av djur. Så låt mig stå kvar".

Fundera över vad ni vill göra för skylt.

Varför? Igelkottar, fladdermöss och flera andra vilda smådjur är hotade och behöver hjälp för att överleva. Nära hälften av alla insektsarter är också hotade av utrotning och antalet insekter minskar i snabbare takt än andra djurgrupper. Både vilda smådjur och insekter är viktiga kuggar i våra ekosystem.

Tips! Agera lokalt! Det finns många olika sätt att påverka i sin närmiljö. Elever har till exempel skrivit brev till politiker, kontaktat lokaltidningen, tillverkat banderoller med budskap, satt upp fågelholkar i hotade områden och skrivit "Här bor familjen (fågelart)".

Vilda grannar

Hjälp djur och natur – och lär utomhus

Vilda grannar är ett skolmaterial för förskolan, skolan och fritidshemmet om att hjälpa vilda djur.

Till Vilda grannar
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll