Städa utan giftiga kemikalier

Kasta ett öga på innehållet i rengöringsflaskan i städskåpet. Inte lika fräscht som det doftar, eller hur? Så här fixar du städningen utan onödiga kemikalier.

Foto:

Sofia Runarsdotter

Kör hårt med miljömärkt

Miljömärkta medel tär inte lika mycket på miljön som andra städprodukter. Du utsätter varken dig själv eller din familj för onödiga kemikalier och bidrar dessutom till ett miljösmartare utbud i butikerna. Kolla efter de snygga fågelsymbolerna Bra Miljöval eller Svanen.

Testa såpknepen

Såpa är också ett hett tips som tar hand om många av utmaningarna i köket och badrummet. Kom ihåg att välja en miljömärkt variant.

Fler såpiga tips:

Bränt i kastrullen: Koka upp vatten med lite såpa. Låt stå med lock en stund. Diska, klart!

Bränt i ugnen: Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en svamp. 

Smutsig spis: Gnid in spisen med lite såpa. Låt verka en minut och torka av.

Smutsig diskbänk: Rengör med lite koncentrerad såpa på en skursvamp. Skinande rent!

Putsa giftfritt

Fönsterputsmedel kan innehålla ämnen som är skadliga för oss människor och som är svåra för naturen att bryta ner. Därför är det extra viktigt att välja miljömärkt fönsterputs. Eller testa att göra som proffsen – kör med miljömärkt handdiskmedel och en trasa. Fula ränder? Torka bort med hopknycklat tidningspapper.

Damma miljövänligt

Dammvippan är en miljövänlig kompis när du behöver nå platser högt upp. Vippan drar åt sig dammet, du skakar av den på balkongen eller i fönstret.

Tänk på att mikrofibertrasor ofta är gjorda av fleece. När de tvättas släpper de ut mikroplaster som bland annat hamnar i våra hav och på våra åkrar.

Dammsug innan våttorkning

Eftersom reningsverken har svårt att ta bort miljögifterna som kommer via avloppet, är det bäst att dammsuga först innan våttorkning. Miljögifterna oskadliggörs nämligen när de förbränns.

Få topprent i köket

Mikrovågsugnen: Ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut. Nu är det enkelt att torka bort matrester och stänk. Plus att det luktar gott!

Disktrasan: Släng trasan i tvätten eller koka den med lite diskmedel en gång i veckan så håller den sig fräsch längre.

Spisen: Bli av med ingrodd smuts genom att hälla på ättika och sedan strö över rikligt med bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.

Stopp i rören: Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten. Klart!

Kalk: Rengör med ättika eller citronsyra.

Varning för klorin

Klorin är uselt eftersom det är giftigt för vattenlevande varelser, precis som alla andra produkter som är baserade på natriumhypoklorit. Det finns flera alternativ som är mycket mer miljösmarta.

Blekning: Bleksalt märkta med Bra Miljöval.

Grovrengöring av badrum: Produkter som är märkta med Bra Miljöval. 

Kalk: Rengör med ättika eller citronsyra. 

Bakteriedödande: De flesta bakterier är inte farliga, utan nödvändiga för vår hälsa. Därför är det smartast att inte använda bakteriedödande medel i din vardag.

Du kan förändra butikernas utbud

Genom att välja Bra Miljöval är du med och bidrar till en renare natur. Bland annat har vår märkning lett till att den miljöfarliga tensiden LAS i princip försvunnit från svenska tvättmedel, vilket gör dem unika i världen!