Om Naturskyddsföreningen i skolan
Naturskyddsföreningen arbetade åren 2010-2025 med att främja lärande för hållbar utveckling tillsammans med skolor, kommuner, forskare och andra utbildningsaktörer.
Naturskyddsföreningens skolverksamhet lades ned 2025. Fram till dess arbetade Naturskyddsföreningen i skolan med en rad aktörer för att driva på genomförandet av undervisning för hållbar utveckling och för Sveriges efterlevnad av internationella åtaganden där utbildning spelar en nyckelroll.
Skolans roll för en hållbar utveckling
Världen står inför stora utmaningar men också möjligheter! Omställningen till en hållbar värld måste gå snabbare och skolan spelar en central roll för att lyckas.
De globala målen för hållbar utveckling (Agenda 2030) antogs i FN i september 2015. Tillsammans med 192 andra länder anslöts Sverige till agendan. Mål 4 handlar om allas likas rätt till god utbildning och utbildningens roll för en hållbar utveckling.
Den svenska läroplanen ger ett mycket tydligt uppdrag att utveckla elevernas förståelse för en social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling. Lärande för hållbar utveckling (LHU) omfattar även att utveckla engagemang, delaktighet och handlingskompetens som följer med resten av livet.
Naturskyddsföreningens skolverksamhet har riktat sig brett till skolor, kommuner, företag och beslutsfattare för att uppmuntra till en ”whole school approach” där hållbar utveckling genomsyrar skolan i både teori och praktik. Vi har samarbetat med kommuner, skolor, universitet och andra samhällsaktörer. Det har resulterat i en gedigen samling av material och metoder för undervisning och skolutveckling för hållbar utveckling, som finns fritt tillgängligt för alla på Naturskyddsföreningens webbplats.
Vår målsättning
Vi har arbetat för att hållbarhetsfrågorna ska ha en central roll i den svenska skolan och att hållbar utveckling ska finnas med som en självklar del i alla skolämnen.
Naturskyddsföreningen vill, i enlighet med aktuell forskning, se att undervisning för hållbar utveckling kopplas till verkligheten utanför skolan och att undervisningen är ämnesövergripande.
Våra projekt och skolmaterial har tagits fram för att främja samarbeten mellan skolor och närsamhället. Vi vill också att alla skolor ska ha tillgång till skolnära natur och ha förutsättningar att genomföra utomhusundervisning.
Tillbakablick - några höjdpunkter i vårt arbete med hållbar utveckling i skolan
- 2008 Naturskyddsföreningen och Naturskoleföreningen startar den årligen återkommande fortbildningen Skogen som klassrum. Skoltävlingen SM i fågelholk genomförs för första gången.
- 2010 Naturskyddsföreningens medlemmar beslutar vid en riksstämma att föreningen ska verka för en ökad närvaro i skolan. En skolverksamhet vid rikskansliet börjar formas.
- 2011 Förstudie till det nya skolprojektet Energifallet inleds, med finansiellt stöd från Energimyndigheten.
- 2012 Samarbete mellan Naturskyddsföreningen, Malmö stad, Malmö högskola och Malmö latinskola startar, för att arbeta fram metoder för en gymnasieskola som genomsyras av hållbar utveckling. Pågår t.o.m. 2016.
- 2013 Naturskyddsföreningen, Naturskoleföreningen och Sportfiskarna startar tillsammans den årligen återkommande fortbildningen Mer friluftsliv i skolan. Efter 2024 fortsätter fortbildningen utan Naturskyddsföreningens medverkan.
Läromedlet Energifallet om energi och klimat lanseras. - 2014 Kommungranskningen Hållbar utveckling i skolan - var god dröj släpps och får nationell spridning och lyfts i riksdagen. Energifallet gör fortbildningsturnéer i bl.a. Skåne och Norrbotten.
- 2015 Samarbete med Ikea kring skolprogram för högstadiet inleds. En möjlighet för lärare och elever att utforska aktuella hållbarhetsfrågor med hjälp av Naturskyddsföreningens skolmaterial och studiebesök på ett känt företag.
- 2016 Projekt Hållbara tillsammans startas i samarbete med Lunds kommun och gymnasieskolan Spyken, för att implementera LHU i hela skolans organisation. Projekt Energismart skola i Malmö skola startar - ett samarbete med Malmö stad och två grundskolor för att testa metoder för energismarta beteendeförändringar i skolan. Pågår t.o.m. 2017.
- 2017 Kommungranskningen Hållbar utveckling i skolan - vi måste snabba på! släpps och får uppmärksamhet i riksmedia men framför allt hos berörda myndigheter. Projekt Energifallet tas med som exempel på ett innovativt samarbete i regeringens rapport till FN om Sveriges Agenda 2030-arbete och nomineras samma år av Svenska Unesco-rådet till det internationella Unesco-Japanpriset för utbildning för hållbar utveckling.
- 2018 Erfarenheterna från Hållbara tillsammans sprids genom konferens, rapport och film med lärande exempel från projektet. Naturskyddsföreningen tar fram materialet Framtidsfrågor för skolor att använda i sitt arbete med demokrati och hållbar utveckling i samband med riksdagsvalet 2018 och EU-valet 2019.
- 2019 Skolmaterial om allemansrätten tas fram med stöd från Naturvårdsverket. Malmöskolor för hållbar utveckling startar - ett samarbetsprojekt med Malmö stad och tre grundskolor i Oxie och Rosengård för att utveckla LHU-arbetet med siktet inställt på en skolutmärkelse för hållbar utveckling. Projekt Solelever om förnybar energi startar i samverkan med Håbo, Sigtuna och Upplands-Bro kommuner samt ett antal grundskolor.
- 2020 Projekt Klimathack startar i samverkan med Lunds kommun och gymnasieungdomar deltar i ett första hackaton för klimatet. Covidpandemin slår till och samtliga skolprojekt, inklusive klimathack och studiebesök, ställs om för fortsatt genomförande digitalt och på distans. Skolmaterialet Bortom fossilsamhället tas fram tillsammans med Lunds universitet.
- 2021 Naturskyddsföreningen tilldelas tillsammans med Carl Lindberg det Svenska Unescopriset för våra insatser för utbildning för hållbar utveckling. 2021 är Friluftslivets år, och Naturskyddsföreningen genomför skoltävlingen Gilla naturen för att uppmuntra till mer utomhusundervisning.
- 2022 Det åtta år långa samarbetet med Ikea rundas av och erfarenheterna sammanfattas i Guide: Studiebesök om hållbar utveckling på er arbetsplats. Totalt har 14 000 elever i 600 skolklasser deltagit sedan 2015. Skolinspektionen genomför för första gången en kvalitetsgransking av grundskolors arbete med lärande för hållbar utveckling.
- 2023 Skolprojekt Vilda grannar startar med stöd från Svenskt Friluftsliv. Skolaktiviteter för djur och natur knyts ihop med utomhusundervisning i förskolan och grundskolan.
- 2024 Kommungranskningen Hänger skolan med i omställningen? släpps. Skoltävlingen SM i fågelholk slår rekord i antal inskickade bidrag, med 850 stycken holkar från elever runt om i landet. Skolmaterialet Vilda grannar lanseras, bland annat på Naturskyddsföreningens rikskonferens och Skolverkets nationella LHU-konferens. Folkets hus och parker lanserar vandringsutställningen Vilda grannar.
- 2025 Naturskyddsföreningens riksstyrelse beslutar om att avsluta skolverksamheten av besparingsskäl.
Tack till alla som varit med på resan
Vi vill tacka alla som under åren varit med och arbetat för utbildningens roll för en hållbar utveckling. Arbetet har nått viktiga milstolpar. Samtidigt vet vi att LHU-arbetet behöver bedrivas både aktivt och långsiktigt för att hållas levande. Vi hoppas att våra insatser gett kunskap, motivation och hopp för andra att fortsätta engagera sig i lärande för planeten.
2021 belönades Naturskyddsföreningen med Svenska Unescopriset för vårt arbete med utbildning för hållbar utveckling.