Tänk rätt i frukthyllan

Du som diggar grönt mer än kött gör redan en viktig insats för miljön och klimatet. Vill du göra ännu mer? Topp! Så här väljer du rätt bland butikens gröna delikatesser.

Eko är extra bra till de minsta fruktälskarna.

Foto:

Ulrica Zwenger

Eco is king

Ekologiskt är helt enkelt kungen i frukt- och grönsaksdjungeln. Det är ju så enkelt. Ekologiskt betyder att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts i odlingen. Skönt både för dig och naturen. 

Eko extra bra till barnen

Barn är särskilt känsliga för rester av bekämpningsmedel som kan finnas som kvar i o-ekologiska frukter och grönsaker. Dels för att deras kroppar växer och utvecklas. Och dels för att de kan äta stora mängder av en viss råvara i förhållande till sin kroppsvikt. Bananer, vindruvor och russin är tre barnfavoriter som gör sig extra bra som eko!

Rotfrukter rules

Grova grönsaker är dubbelt smarta. De klarar sig helt utan energislösande växthus, till skillnad från andra grönisar som isbergssallad, tomat och gurka. Rotfrukterna är laddade med näringsämnen och håller sig dessutom länge vilket gör dem till ett smart val året om. Festa alltså loss på betor, rovor, rötter och kål.

Exotisk frukt – en luring

Exotiska frukter som ananas och passionsfrukt är ofta hårt besprutade och kan vara fraktade med flyg. Låt dem vara en lyx någon gång ibland eller njut av andra gröna godsaker. 

Svenskt bra, men inte alltid bäst

Visst är det bra att välja svensk frukt och grönt. Färre skadedjur trivs i Sverige och EU har förbjudit de värsta bekämpningsmedlen. Men det finns faktiskt inga garantier för att det som säljs som ”närproducerat” är miljösmart. Och det är ju inte heller matens väg till butiken som påverkar miljön mest, utan sättet den har producerats på. Därför är det viktigare att välja eko. Har du hittat frukt och grönsaker som både är ekologiska och svenska? Bingo!

Gillar du också ekologiskt? Bli medlem!

Vi pushar politiker och fixar ekoboom i butikerna. Var med och förändra för 24 kr/mån.