Fröets dag – 30 augusti

Att samla in och så fröer från lokala växter gynnar den biologiska mångfalden. På Fröets dag den 30 augusti uppmärksammar Naturskyddsföreningen fröets betydelse och vikten av just lokala fröer. 

De senaste 200 åren har en stor förändring skett i Sverige – en stor del av de ängs- och betesmarker som tidigare präglade landskapet har vuxit igen eller odlats upp till följd av ett förändrat och mer intensivt skogs- och jordbruk.  

Ett sätt att återställa de förlorade ängsmarkerna och gynna den biologiska mångfalden är att samla in och så med fröer från lokala växter, till exempel i vägkanter. Därför uppmärksammar vi vikten av lokala fröer och fröinsamling genom årsdagen ”Fröets dag” den 30 augusti. Fröets dag instiftades av Naturskyddsföreningen 2023.

Fira Fröets dag 30 augusti 2024

Projektet Världens längsta blomsteräng firar Fröets dag för andra året. I år spanar vi särskilt efter vår vackra nationalblomma, liten blåklocka Campanula rotundifolia. Den är vanlig längs vägkanterna i hela landet.

På Fröets dag 2024 uppmuntrar vi alla att samla frön från liten blåklocka.

Aktiviteter i anslutning till Fröets dag

 • Digitalt lunchföredrag 30 augusti kl 12:00-13:00:
  Digitalt lunchföredrag med tips på hur du kan börja samla vilda fröer och inspiration från kunniga gästföreläsare.

  Anmäl dig till lunchföredraget här.
 • Hela Sverige samlar fröer – digital guidning:
  På kvällen 30 augusti samlas vi digitalt igen och samlar vilda ängsfröer. Till stöd finns Naturskyddsföreningens expert som guidar oss i hur du samlar fröer från vilda ängsblommor och svarar på frågor. Guidningen sker helt digitalt, så du väljer själv om du vill delta hemifrån eller från en äng eller blomrik vägkant i ditt närområde.

  Läs mer och anmäl dig här.
 • Samla vilda fröer från liten blåklocka:
  I anslutning till Fröets dag uppmuntrar vi alla att gå ut och prova på att samla mogna fröer från liten blåklocka eller andra ängsblommor. Fröerna kan till exempel spridas längs en närliggande vägkant, i trädgården eller balkonglådan. Obs! Är vädret regnigt är det bättre att samla en annan dag när det är soligt och torrt.

  Läs mer om liten blåklocka hos Svenska Botaniska Föreningen.

Guide, rekommendation och fröpåse

Tre skäl att samla in och så fröer från vilda blommor i närområdet:

 1. 1
  Blommorna har bättre möjlighet att etablera sig och spridas eftersom de är anpassade till platsens förhållanden.
 2. 2
  Blommorna blir till störst nytta för pollinatörer, fåglar och djur som finns i området.
 3. 3
  Det innebär minimal miljöpåverkan eftersom det undviker trädgårdsindustrins användning av växthusenergi, gödsel, kemikalier, torvjord och transporter.

Föredrag om vilda fröer

Vid lanseringen av Fröets dag 30 augusti 2023 sände vi ett webbinarium om vilda fröer. Här kan du se det i efterhand:

8wPq052xUJ8 poster image

Läs mer:

Var med och skapa världens längsta blomsteräng  

I projektet Världens längsta blomsteräng är målet att vägkanter till såväl cykelbanor och bilvägar ska skötas som slåtterängar. Arbetet sker i hela landet – tillsammans med privatpersoner, vägföreningar, kommuner och våra medlemmar.  

Ge en gåva för natur och miljö

Med din gåva kan vi fortsätta kämpa för en hållbar framtid på en frisk och levande planet.

Ge en gåva
Gillas av 1

Relaterat innehåll