Undersök naturen nära skolan

Kartlägg skolgården eller närområdet med "naturglasögon". Vad finns det för natur, träd, växter, insekter, fåglar och djur nära skolan eller förskolan?

Aktiviteten är del av Vilda grannar
Lämplig tid för genomförande:
  • Vår
  • Sommar
  • Höst

Inled gärna med att sätta fart på fantasin genom att prata tillsammans om bilden skolan med den gröna skolgården. På bilden finns det gott om natur intill skolan, hur ser det ut hos er?

På bilden syns flera vilda djur, hur många kan ni hitta på bilden? Har ni sett några vilda djur i närheten av er skola eller förskola?

Material

Illustration: Hållbara skolan med gröna skolgården
Formulär för kartläggning kommer snart
Skrivplattor
Mobiler att fota med
Lista med förslag på projekt

Ta med kikare, lupp/förstoringsglas, kamera och skrivplatta och ge er ut på skolgården och i närområdet på jakt efter växt- och djurarter. Ta med böcker eller appar om svenska växter och djur. Fota gärna de olika fynden och dokumentera plats och datum. Det är extra intressant att undersöka skolgården på våren eller precis innan eller efter sommarlovet.

Dokumentera även hur er förskolegård, skolgård eller närmsta omgivning ser ut idag. Finns det träd, buskar, gräs och blommor, frukt och bär, insekter, finns det gömslen och rishögar? Ser ni fåglar och fågelbon? Hur långt är det till vatten, en sjö eller ett dike? Fundera också på ett projekt för att göra miljön nära skolan mer trivsam för vilda grannar. Ta hjälp av listan med förslag på projekt.

Tips! Påbörja gärna en gemensam artbok som ni kan fylla på år för år. Gör en årlig kartläggning vid samma tidpunkt varje år för att kunna jämföra resultaten.

Fördjupning: Ta hjälp av Artdatabankens bestämningsnycklar för att artbestämma det ni hittar.

Bi-vänlig närmiljö?

Vet ni redan att ni vill göra projekt för bin och andra pollinatörer? Här finns tips på förkunskaper och en mall för att inventera skolgården eller närmiljön ur binas perspektiv:

Vilda grannar

Hjälp djur och natur – och lär utomhus

Vilda grannar är ett skolmaterial för förskolan, skolan och fritidshemmet om att hjälpa vilda djur.

Till Vilda grannar
Bli först att gilla!

Relaterat innehåll