Naturskyddsföreningen i skolan
Skolmaterial om
hav och vatten
Varsågod att dyka ner i lektionsupplägg, experiment, lekar och faktablad om arter och ekosystem i sjöar och hav. Passar för årskurs F-9.
Lektionsmaterial
Lektion: Koll på Östersjön (4-9)
Bildspelet med samtalsfrågor tar upp Östersjöns geografi, ekosystem, arter, näringskedjor, utmaningar och framtid. Passar som introduktion till skolarbeten om hav och vatten.
Artiklar om Östersjön
Samlade artiklar och reportage om Östersjön i Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur. Här kan du läsa om bl.a. läget för östersjötorsken och mysteriet i Rigabukten.
Lektion: Var hamnar miljögifterna? (1-9)
Här blir eleverna till sportfiskare, gäddor, abborrar, mörtar och plankton och får upptäcka hur förekomsten av gifter och tungmetaller i våra vatten flyttas vidare upp genom näringskedjan.
Ekosystem-lek (F-9)
Här får eleverna upptäcka utvecklingen i en nygrävd damm, hur livet tar sig dit och hur ekosystemet utvecklas över tid - genom aktiv lek följt av reflektion.
Fakta om hav och vatten
Haven är viktiga för klimatet
Hur hänger hav och klimat ihop? Detta faktablad tar upp klimatförändringarnas konsekvenser för haven och de marina ekosystemen. Med tillhörande fakta- och diskussionsfrågor för elever.
Östersjön
Ett faktablad om det fantastiska Östersjön - dess unika växt- och djurliv, de olika miljöproblem som finns där och vad det går att göra för att förbättra miljön i Östersjön.
Plast och mikroplast
Ett faktablad om problemen med plast som blir skräp och sköljer upp på stränder, hittas i valars magar och till och med i små djur i djupa hav. Med fakta- och diskussionsfrågor för elever.
Hoten mot Arktis
Arktis är ett känsligt område. På grund av sitt geografiska läge är det utsatt för hot från både exploatering, föroreningar och ett förändrat klimat. Läs mer i detta faktablad om hoten mot arter och ekosystem i Arktis.