Nu byter vi till eko!

Film: Byt till eko

O-ekologiskt. Vad är det för något? Komikerduon Anders & Måns reder ut begreppet. De tar hjälp av ett äpple, din plånbok, blommor och bin.

Vi fajtas för mer ekologiskt på tallrikarna. Ditt stöd gör skillnad.

Hur påverkas naturen, djuren och de människor som odlar ditt kaffe? Det finns anledning att fundera på vilket kaffe du väljer nästa gång du handlar.

Visste du att mackan du väljer påverkar livet för många fjärilar, fåglar, humlor och bin? Ekologisk spannmål ger mer liv runt bondens gård, renare vatten och mindre påfrestningar för vår planet.

Du vet säkert att ekologiskt inte sprutas med läbbiga bekämpningsmedel. Men det finns många andra fördelar med ekomaten!

Våra bästa tips

Här är ett gäng enkla tips på hur vi tillsammans får Sverige att byta till eko.

Svårt att fylla hela kundvagnen med ekologiskt? Börja med att byta ut ett par viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor. Här är fem varor som gör sig bäst när de är ekologiska.

Du hör dem vid middagsbordet, på festen och i lunchrummet. Påståenden om ekologisk mat som inte verkar helt hundra. Problemet är bara att du inte vet vad du ska svara.

Varför spelar det någon roll vilket kaffe jag väljer? Här listar vi fem goda skäl till att välja ekologiskt kaffe nästa gång du handlar.

Så här ologiskt är o-ekologiskt

Hur kan den goda maten på din tallrik samtidigt sabba planeten? Här förklarar vi hur det går till.

För att ta död på skadedjur besprutas det som ska bli din mat. Men kemikalierna stannar inte bara på odlingarna. De sprider sig nästan över allt. Och en del finns kvar i maten du äter.

Barn som äter den besprutade maten riskerar hälsoeffekter i framtiden. De barn som bor nära hårdbesprutade odlingar i andra länder kan drabbas direkt.

Grisar som fixeras så att de inte kan röra på sig. Hönor som är inburade hela sina liv. Kossor som äter foder från mark där regnskog skulle ha frodats. Det är vardag för många djur.

Nu förtiden odlas ofta en enda gröda på enorma fält, med hjälp av gifter. Det tränger bort och dödar fåglar, blommor, bin och andra viktiga insekter.

De som skördar dina bananer kan få nervskador, eller till och med dö. Människor som plockar druvorna till ditt vin drabbas oftare av hjärntumörer.

FN har konstaterat att kemikaliejordbruket inte kan fortsätta som det gör idag. Ändå sticker de flesta huvudet i sanden. Det ekologiska jordbruket har redan tagit tjuren vid hornen.

Sugen på ett dopp men vattnet är fullt av giftiga alger? Då är sjön eller havet så övergött att ekosystemen rubbats. Maten på våra tallrikar är en av orsakerna.

De står inte på innehållsförteckningen, men kan finnas i din mat. Vi listar tre ofräscha ämnen, och hur du gör för att undvika dem.

Får du lust att verkligen sätta dig in i matfrågan? Här kan du beställa vår bok Jorden vi äter, ladda ned våra rapporter och gräva djupare ner i myllan.

Barn äter ekologisk frukt.

Sant eller falskt - om eko

Vad ska du egentligen tro när ekologiskt debatteras i medierna? Är eko så bra som du trodde? Här bemöter våra experter olika påståenden kring ekologisk mat, kryddat med alla källor du kan behöva.

Gillar du också eko?

Bra, då kan du hjälpa oss att bli ännu starkare! Med ditt stöd kan vi kämpa för mer eko och smartare jordbrukspolitik.

Idag är vi över 200 000 medlemmar. Och ju fler vi är, desto starkare blir vi. För 24 kr/mån blir du medlem i Sveriges största miljöorganisation. Välkommen!

Vi använder din gåva till att fajtas för mer eko på tallrikarna. Vi vänder oss till både konsumenter, handeln och politiker.

Låt ditt företag stärka vårt arbete. Samarbeta med oss, stöd vårt arbete med en gåva eller köp årets julklapp hos oss.