Mesfamilj söker bostad. Alla svar beaktas.

Längtar du efter mer fågelsång? Då är det dags att snickra fågelholkar! Bygg till exempel en dubbelholk och minska fåglarnas bostadsbrist. Läs mer så hittar du tips och ritningar.

Till våren är det dags för blåmesarna att leta efter bohål - kanske din holk kan passa?

Foto / Illustration:

Per Bengtson

Inte alla, men många fåglar bygger bo i hål. En del hackar ut sina bon i träd med murken ved, andra flyttar in i ett hål som andra redan gjort. Det är ofta ont både om gamla träd och bra bohål. Därför är det bra att hjälpa fåglarna lite extra med bostäder genom att snickra och sätta upp holkar.

Gamla brädor som blivit över, passar alldeles utmärkt till holkar. Vissa fåglar tycker mer om att träet i holken är gammalt och grånat. Ibland kan en holk vara ännu mer lockande när den suttit uppe en vinter och blivit lite väderbiten. Även om det inte blir ägg och ungar i en holk kan den göra nytta som övernattningsplats. 

Det är inte bara träd- eller bakgårdens småfåglar om behöver bon. Man kan också bygga holkar som passar för lite större och ovanligare fåglar. De har ibland ännu svårare att hitta tillräckligt stora hål.

Exempel på lite större fåglar som bor i hål är göktyta, stare, tornseglare och sparvuggla, pärluggla, och salskrake.Det är alltid bra om holkarna byggs av trä som inte är helt slätt och hyvlat. I en ojämn yta är det lättare för fågelungar att få fast klorna och klättra upp till hålet när det är dags för den första flygturen.

Elever från hela landet bygger holkar för fåglarnas skull och är med varje år i SM i fågelholk. 

Ritningar, mått och tips för holkbyggare

Här har vi samlat holkritningar med tips och mått på hur stora olika holkar ska vara. Passa på att testa en dubbelholk, snabbt och enkelt.

Skriv ut våra tips om du inte har med dig dator i din holkverkstad:

Så gör du en dubbelholk >>

Ritning och inspiration för småfågelholk >>

Ritningar och inspiration för specialholkar >>

Ritning och inspiration för biholkar >>

Tänk på det här när du sätter upp fågelholken

  • Markägarens tillstånd behövs för att sätta upp holkar. Så prata med markägaren om det inte är din egen tomt.
  • Väderstrecket spelar ingen roll men det är bra om holken inte sitter alltför soligt.
  • Man behöver inte spika eller skruva fast holkarna i stammen, det går exempelvis att sätta en horisontell träribba som sätts i en lämplig grenklyka.
  • Man kan även hänga upp holken med en lina över en utskjutande gren. En lina runt stammen gör att trädet stryps.
  • 2-5 meter över marken är lämplig höjd. 
  • Holkar ska sitta med minst tio meters avstånd från varandra, då de flesta arter är revirhävdande. Undantaget är pilfink, gråsparv, tornseglare och stare som gärna bor tillammans med sina artfränder. 

Bygg en bolåda för pilgrimsfalk

Naturskyddsföreningens symbol är en pilgrimsfalk. Pilgrimsfalkar behöver inte någon holk, det räcker med en låda med skyddande tak. Den kan sättas upp i ett vattentorn eller på taket till någon annan hög byggnad. Falkarna häckar vanligtvis på klipphyllor. I lådan trivs de om det är småstenar eller grus på botten.

Bolådor och plattformar

Fiskgjusar lever på fisk och därför byggs boet nära sjöar och vattendrag. Tänk på det när du ska sätta upp plattformen.

Det hörs på namnet att tornfalkar gillar torn. En bolåda får tornfalk kan man sätta upp i ett kyrktorn eller annan liknande plats. Lådan ska vara ungefär 40 x 40 cm och 30 cm hög. Halva framsidan ska vara öppen, nedre halvan täckas av en bräda.

Mata fåglarna under vintern

Mata fåglarna för att hjälpa dem genom vintern och försök se vilka arter det är. Olika sorters frön och fågelmat lockar olika arter. Hackspettar gillar späck. Ordna en matning så att den inte drar till sig råttor, och ha hellre fröautomat än fågelbord för att minska smittspridning mellan fåglarna.

Fler insatser för fåglarna

Prata med den som äger ett skogsområde, ring upp eller skriv ett brev om ägaren (det kan vara  en privatperson eller ett skogsbolag) är svårt att få tag på. Be att markägaren ska spara gamla lövträd som kan bli fina boträd.

Låt blommornas torra fröställningar - vinterståndare - stå kvar över vintern. Kardborre, tistlar, fyrkantig johannesört och rölleka är exempel på växter med frön som fåglarna kan äta.

Gör om en del av en trädgård eller skolgård till en fågel-oas, med fågelmatning, fågelbad, olika holkar och buskar med bär som sidensvansar, domherrar och koltrastar gillar att smaska på.

Ordna en fågeldag i skolan, på jobbet, i kvarteret där du bor eller din förening. Med alla tipsen som ni nu har fått, finns det stor chans att ni får riktigt mycket kvitter runt omkring er. Då blir man garanterat gladare.

Läs mer om fåglarnas bostadsbrist i skogen >>

Och glöm  inte att rösta i SM i fågelholk 

Håll kvittret igång!

Rädda den svenska skogen

Gör en viktig insats. Hjälp oss se till att skyddsvärd skog skyddas.