10 saker du kan göra för skogen

Situationen i skogen är allvarlig och din hjälp behövs. Här listar vi 10 saker du kan göra för skogen. 

1. Skriv på uppropet för skogens arter

Situationen för den svenska skogen är allvarlig och många av skogens arter hotas av skogsbruket. WWF och Naturskyddsföreningen har startat ett gemensamt upprop för skogens arter. Det kommer lämnas över till miljöministern under hösten 2022 efter riksdagsvalet.

2. Bli digital skogshjälte

Skriv direkt till politikerna och kräv att de ska sätta klimat och natur högst upp på agendan inför valet 2022. I mejlverktyget finns förslag på färdiga mallar som du kan välja mellan när du skickar ditt mejl.

3. Gör förändringar i din vardag och livsstil

 • Minska din användning av engångsprodukter. Den mest miljövänliga engångsprodukten (exempelvis pappersmuggar) är den som aldrig används.
 • Lämna in använt papper och förbrukad kartong till återvinning.
 • Säg nej till reklam. Sätt en skylt på dörren för att slippa direktreklam – du kan skriva en själv!
 • Undvik att skriva ut, men om du gör det – skriv ut text på papperets båda sidor. Välj papper som är märkt med Svanen, totalt klorfria (TCF) och tillverkade av returfiber.
 • Välj digitala utskick istället för brev och pappersreklam. Anmäl dig till en digital brevlåda, SPAR. Kivra eller någon annan tjänst som erbjuder detta.
 • Låt gammalt bli som nytt. Piffa upp dina gamla trämöbler, slipa, måla och klä om!
 • Begagnat är ofta bästa köpet. Det finns en uppsjö av möjligheter att köpa begagnade möbler; loppisar, Blocket, auktioner, Marketplace, second hand-butiker bara för att nämna några få. Eller varför inte kolla vad ska din mormor, kompis eller granne vill kasta, det kanske passar dig?

4. Påverka i lokalmedia 

Lokalmedia är en väldigt viktig kanal för frågan om skog och skogsbruk. Till din hjälp har vi tagit fram ett presskit med tips och mallar som du kan använda.

5. Engagera dig Naturskyddsföreningen arbete för skogen – lokalt eller nationellt

Vårt nationella skogsnätverk fungerar som en mötesplats för skogsintresserade medlemmar från hela landet där vi kan dela kunskaper och erfarenheter med varandra – från kretsnivå till riksnivå. Som medlem i Skogsnätverket får du ett nyhetsbrev ungefär en gång i månaden med uppdateringar kring föreningens skogsarbete, inbjudningar till nätverksträffar och andra aktiviteter, nyheter som rör skog och skogsbruk.

6. Genomför Uppdrag skog 

Ge dig ut i skogen och starta skogstestet Uppdrag skog för att lära dig mer om naturvärden. Svara på frågor om vad du ser i omgivningen. Tickor, hänglavar, höga myrstackar eller rinnande vatten kan vara exempel på viktiga naturvärden för skogens biologiska mångfald. 

7. Anordna egna aktiviteter 

Det finns många olika aktiviteter du kan anordna för skogen, det är egentligen bara din egen fantasi som sätter stopp! Här kommer några förslag på sådant du kan göra: 

 • Bjud med politiker ut på skogsvandring (och bjud in lokalmedia) 
 • Ta ut dina vänner/kollegor/bekanta och genomför i uppdrag skog
 • Tävla med någon om vem som kan flest skogslevande arter
 • Arrangera lokal föreläsning eller studiecirkel 
 • Anordna demonstration 
 • Starta lokal namninsamling 

8. Lär dig mer 

På vår hemsida finns massor av matnyttig information för dig som vill veta mer om situationen i skogen. Dessutom anordnar Naturskyddsföreningens kretsar runt om i landet olika utbildningar som du kan gå.

9. Swisha en gåva till skogen 

Varje gåva är viktig. Genom de gåvor du samlar in bidrar du till Naturskyddsföreningens arbete för att: bevara och öka kunskapen om skogar med hög biologisk mångfald, värna tätortsnära skogar som är viktiga i människors vardag, säkerställa skyddet av våra fjällnära naturskogar, kräva en ny skogspolitik som tar hänsyn till skogens alla värden och öka användning av hyggesfria metoder i skogsbruket.  

9. Bli medlem 

Ju fler vi är som står upp tillsammans, desto större chans har vi att påverka. Ett sätt att göra något för skogen är därför att bli medlem. Och kanske gå med i skogsnätverket?

Låt skogen leva

Det intensiva skogsbruket i Sverige hotar många av skogens djur, växter och svampar. Sveriges politiker måste agera. Var med och påverka du också!

Bli medlem
Gillas av 8

Relaterade inlägg