Miljöförsvarare

Miljöförsvarare mer hotade än någonsin

212 miljöförsvarare dödades 2019 – i genomsnitt 4 personer i veckan.

Runt omkring i världen finns miljöförsvarare, modiga män och kvinnor som står upp för att försvara vår gröna planet, ibland med fara för sitt liv. Men vem skyddar dem som skyddar naturen? 

Senaste artiklar

 

Minst tre miljöförsvarare dödas varje vecka. 25 miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen samarbetar med runt om i världen vittnar om sin situation i vår omfattande rapport.

Den 10 december uppmärksammar vi miljöförsvarares utsatta situation. Var med du också! #Light4Defenders

Conchita Calzado, urfolksledare och miljöförsvarare i Filippinerna, har mottagit mängder med dödshot sedan hon protesterat mot bygget av Kaliwa-dammen som hotar dränka regnskogen.

Exploatering av naturresurser är ofta kantad av miljöproblem och bristande respekt för mänskliga rättigheter. Gruvor, plantager och skogsavverkning orsakar dödliga konflikter.

Indonesiens rika regnskog och kustvatten höll sakta på att återhämta sig, när det trots protester kom en ny lag som underlättar utvinning av naturresurser på bekostnad av natur och mänskliga rättigheter.

Det är farligare än någonsin att försvara Amazonas. Sedan Bolsonaro tillträdde som president i Brasilien har hoten ökat både mot Amazonas och mot de som skyddar regnskogen.

Tidigare artiklar

Skjuten till döds av två män på motorcykel. Benjamin Ramos från Filippinerna var människorättsjuristen som tog strid i frågor om miljö och mänskliga rättigheter.

Ana Assis vägrar sälja sin mark till de som skövlar regnskog. Hon är småbrukare och ledare för en grupp kvinnor som kämpar för att hålla sojaodlarna borta.

Filippinerna har blivit ett av världens farligaste länder för miljöförsvarare. Landets folkvalde president Rodrigo Duterte för en aggressiv politik som har lett till att tusentals personer dödats sedan 2016.

Varannan dag, året runt. Varje år mördas närmare 200 miljökämpar världen över. Det är tre gånger så många som antalet mördade journalister. Och våldet fortsätter.

”Fiskmjölsfabriker och den exploatering de står för strider mot rätten till tillräcklig och bra föda.” Lokala fiskare och fiskhandlare har organiserat sig och protesterar – men är civilsamhället starkt nog att bekämpa internationella företagsintressen?

"Om ni inte hade motsatt er gruvbrytningen skulle detta inte ha hänt", sa männen till oss. Vi fick två timmar på oss att lämna området. Annars skulle de döda oss alla.

Situationen för miljöaktivister hårdnar. År efter år är Brasilien det farligaste landet för miljöaktivister. Det är människor som stridit för sitt land, sin skog eller sina floder.

– Våra familjer har bott här i nästan tvåhundra år, vi har papper på att vi äger marken. Ändå försöker det företag som ska bygga hamnen att tvinga bort oss med hjälp av våld och hot.

Regeringen och gruvbolaget på ena sidan, lokal-befolkningen på den andra. Konflikten om gruvdriften i Pondoland i Sydafrika har pågått sedan början av 00-talet, och kostat flera liv.

Tidigare i Sveriges Natur:

Försämrad demokrati och ökad efterfrågan på mark är två orsaker till att människor som försvarar miljön världen runt får det svårare.

Amy Padilla arbetar för stärkta rättigheter i ett hårdnande samhällsklimat i ett av världens farligaste länder för miljöförsvarare.

138 ljus tändes i Kungsträdgården i Stockholm för att hedra de miljöförsvarare som mördats i sin kamp för naturen och mänskliga rättigheter