Miljöförsvarare

Allt fler miljö-försvarare mördas

Varannan dag, året runt. Varje år mördas närmare 200 miljöförsvarare världen över. Det är tre gånger så många som antalet mördade journalister.

Runt omkring i världen finns miljöförsvarare, modiga män och kvinnor som står upp för att försvara vår gröna planet, ibland med fara för sitt liv. Men vem skyddar dem som skyddar naturen? 

Senaste artiklar

 

Minst tre miljöförsvarare dödas varje vecka. 25 miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen samarbetar med runt om i världen vittnar om sin situation i vår omfattande rapport.

Conchita Calzado, urfolksledare och miljöförsvarare i Filippinerna, har mottagit mängder med dödshot sedan hon protesterat mot bygget av Kaliwa-dammen.

Ana Assis vägrar sälja sin mark till de som skövlar regnskog. Hon är småbrukare och ledare för en grupp kvinnor som kämpar för att hålla sojaodlarna borta.

Tidigare artiklar

Skjuten till döds av två män på motorcykel. Benjamin Ramos från Filippinerna var människorättsjuristen som tog strid i frågor om miljö och mänskliga rättigheter.

Hoppet att ställa förövare till svars för brott mot mänskliga rättigheter får ett hårt slag när Filippinerna lämnar Internationella brottsmålsdomstolen.

Filippinerna har blivit ett av världens farligaste länder för miljöförsvarare. Landets folkvalde president Rodrigo Duterte för en aggressiv politik som har lett till att tusentals personer dödats sedan 2016.

Varannan dag, året runt. Varje år mördas närmare 200 miljökämpar världen över. Det är tre gånger så många som antalet mördade journalister. Och våldet fortsätter.

”Fiskmjölsfabriker och den exploatering de står för strider mot rätten till tillräcklig och bra föda.” Lokala fiskare och fiskhandlare har organiserat sig och protesterar – men är civilsamhället starkt nog att bekämpa internationella företagsintressen?

"Om ni inte hade motsatt er gruvbrytningen skulle detta inte ha hänt", sa männen till oss. Vi fick två timmar på oss att lämna området. Annars skulle de döda oss alla.

Situationen för miljöaktivister hårdnar. År efter år är Brasilien det farligaste landet för miljöaktivister. Det är människor som stridit för sitt land, sin skog eller sina floder.

– Våra familjer har bott här i nästan tvåhundra år, vi har papper på att vi äger marken. Ändå försöker det företag som ska bygga hamnen att tvinga bort oss med hjälp av våld och hot.

Regeringen och gruvbolaget på ena sidan, lokal-befolkningen på den andra. Konflikten om gruvdriften i Pondoland i Sydafrika har pågått sedan början av 00-talet, och kostat flera liv.

Tidigare i Sveriges Natur:

Det blir allt farligare att försvara naturen. Enligt en ny rapport mördades minst 321 människorättsförsvarare under förra året. Av dem försvarade 247 stycken, det vill säga 77 procent, naturresurser, markrättigheter eller urfolksrättigheter.

120 ljus tändes i dag i Stockholm för att hedra dem som offrat sina liv för natur och djur. De tändes av Naturskyddsföreningen då det blivit känt att flera miljöaktivister hindrats från att resa till det stora klimatmötet i polska Katowice.

Tillsammans med sin organisation Earthlife Africa stoppade prisbelönta miljöaktivisten Makoma Lekalakala den förre presidenten Jacob Zumas planerade kärnkraftsprogram i Sydafrika.