3 vegorecept till julbordet

Fler och fler vill byta ut köttet mot mer vego. Det gäller även julmaten. Vi bjuder på tre recept från kokboken "Ännu mera vego" – inspiration för dig som vill bjuda på ett grönare julbord.

Välj att stödja ett av våra arbetsområden. Julgåvokort ingår!

Valnötsbollar

VALNÖTSBOLLAR

Ca 25 bollar

300 g fast, naturell tofu
1 dl valnötter
2 dl hasselnötter
1 gul lök
1 krm chiliflingor (eller 1 tsk hackad färsk chili)
0,5 dl vetemjöl
2 msk vatten
1 msk japansk sojasås
1 tsk örtsalt olja att steka i

1. Mosa tofun i en skål.
2. Finhacka lök och blanda ner den i tofun. Hacka nötterna väldigt fint. (Eller mixa dem halvslarvigt med hjälp av en stavmixer. Men mixa inte för länge! De ska fortfarande kännas hackade, inte bli till pulver.) Blanda ner två tredjedelar av dem i smeten. Tillsätt resten av ingredienserna, och bearbeta smeten med händerna tills den håller ihop.
3. Forma bollar av smeten, och rulla dem i resten av nöthacket.
4. Stek bollarna i olja i en stekpanna tills de fått fin färg.

Sallad granatäpple

GRANATÄPPLESALLAD MED FIKON

4 port (8 bufféportioner)

4 dl bulgur
3 dl kokta vita sojabönor (1 burk)
1 granatäpple
rapsolja att steka i
2 krm kanel
200 g grönkål
2 päron
4 färska fikon
en bit färsk ingefära, motsvarande 1 msk hackad
1 krm chiliflingor
0,5 dl olivolja
0,5 msk honung (honung ska inte ges till barn under 1 år)

1. Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
2. Skölj sojabönorna, och ta ur kärnorna ur granatäpplet. (Se tips på sid 20!) Fräs sojabönor och granatäpplekärnor i olja och kanel i en stekpanna i någon minut. Blanda ihop färdigkokt bulgur med bönor och granatäpple.
3. Skölj och skär bort den grova stocken från grönkålen. Strimla resten fint. Skär upp päron och fikon. Lägg upp salladen med grönkål i botten, bulgurblandningen sedan, och fikon och päron på toppen.
4. Mixa ihop en dressing av hackad färsk ingefära, chiliflingor, olivolja och honung och ringla den över salladen.

Julpaj

GRÖNKÅLSPAJ MED VÄSTERBOTTENSOST, OLIVER OCH VALNÖTTER (LAKTO-OVO)

8–10 bitar

Pajskal

3 dl vetemjöl (ev lite mer)
100 g smör
1 msk iskallt vatten
1 krm örtsalt

Fyllning

150 g färsk grönkål
2 vitlöksklyftor
olja att fräsa kålen i
150 g västerbottensost
1 dl svarta oliver
3 dl mjölk
3 ägg
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl valnötter (kan uteslutas)

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör ihop pajdegen och tryck ut i en pajform av standardmått. Låt stå kallt om tid finns. Nagga och förgrädda 5 min i mitten av ugnen.
3. Skölj och skär bort den grova stocken från grönkålen. Strimla resten fint. Hacka vitlöken. Fräs tillsammans i olja i en vid stekpanna så att kålen tar lite färg. Snåla inte på oljan.
4. Riv osten. Hacka oliverna. Lägg tillsammans med kålen i pajbotten.
5. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Häll i pajen.

Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, eller tills pajen stannat och fått fin färg. Sista  minuterna, hacka nötterna och strö över pajen och låt rosta i ugnen.

 

Fler gröna tips till julbordet

Att välja vego är det enklaste och viktigaste du kan göra för att äta mer miljövänligt. Men det finns mer du kan göra:

 

  • Välj svenskt naturbeteskött eller ekologiskt, om du vill äta kött.
  • Planera inköpen och ta hand om resterna, så slipper du slänga mat.

Ännu mera vego

Recepten är hämtade från kokboken Ännu mera vego, Ordfront förlag.
Sara Ask och Lisa Bjärbo
Fotograf: Ulrika Pousette.

Ännu mera vego

Ge en julgåva för klimatet!

Välj att ge bort en julklapp till klimatet i år! Din gåva behövs mer än nånsin. Ett fint julgåvokort ingår!