Temaarbete Hållbar utveckling

Operation: Omställning

Naturskyddsföreningens skolprogram för högstadiet, Operation: Omställning, pågick 2015-2022. Genom åren har 600 klasser deltagit genom att arbeta med hållbarhetsfrågor i undervisningen i kombination med studiebesök på Ikea.

Lektionsmaterialet som ingått i skolprogrammet finns här på sidan och kan även fortsättningsvis användas till skolarbeten om energi, klimat, konsumtion och hållbar utveckling.

Här finns också en guide till arbetsplatser som vill ta emot studiebesök med hållbar utveckling i fokus.

Guide

Studiebesök om hållbar utveckling på er arbetsplats

Här samlas tips och checklistor för givande möten mellan skola och arbetsliv. Guiden riktar sig till arbetsplatser som vill ta emot studiebesök med fokus på hållbarhetsarbete.

Lektionsmaterial

Onödigaste prylen

Vad är en onödig pryl? får eleverna reflektera och diskutera kring onödiga prylar och deras påverkan på miljö och människor.

följ, t-shirten, skolövning, t-shirt, LCA

Följ T-shirten

Färdiga t-shirtar växer inte på träd. Men hur blir de till? Vi följer tröjans väg från bomullsplanta till avfall och gör livscykelanalyser.

miljöanalys, undersök, skolan, skolövning

Undersök skolan - miljöanalys

I grupper undersöker eleverna den egna skolans miljöarbete på sex olika områden och kommer med förslag på förbättringar.

energi, skolövning, satellitbild, energianvändning, världen, nasa

Tankar om energi

Vad är energi och hur hänger det ihop med klimat? En övning för att repetera grundläggande energibegrepp och förbereda vidare arbete med energi- och klimatfrågor.

pride, jacka, bortom, fossilsamhället, hur, sker, förändring

Hur sker förändring?

Samhällsförändringar innefattar både förändringar i naturen, sociala institutioner, beteenden och relationer. Men hur sker egentligen förändring?

ordövning, koll, ord, ordkoll

Koll på orden

Vad är cirkulär ekonomi och koldioxid? I den här övningen lär sig eleverna massor av ord som rör energi, klimat och hållbar utveckling.

klimatkocken, matlagning, grönsaker, rotfrukter, skärbräda, kök, mat, klimat

Klimatkocken

Hur påverkar maten vi äter klimat och miljö? I den här övningen får eleverna komponera den klimatvärsta och den klimatbästa middagen!

tacofredag, skolövning

Tacofredag utan bin

Hur skulle en tacomiddag se ut i en värld utan bin? Här får eleverna fördjupa sig i bin och pollinering och kopplingen till jordbruk och matproduktion.

Ett hemligt universum

Dyk ner i ett myllrande liv av svampar och mikroorganismer. Med utgångspunkt i en kort film fördjupar sig eleverna i jordens betydelse för matproduktion och olika ekosystemtjänster.

skolstolen, stol, skolövning, design, designuppgift

Skolstolen - en designuppgift

Hur kan en möbel vara både bekväm, snygg, resurssmart och miljövänlig? Här får eleverna konstruera egen hållbar design.

vad, betyder, miljömärkningarna, miljömärkning, konsumtion

Vad betyder miljömärkningarna?

I den här övningen får eleverna reda ut begrepp, reflektera över falsk miljömärkning och själva skapa kriterier och skapa egna miljömärkningar.

fixa, fixagrejen, skolövning

Fixa grejen

Att kunna laga saker som gått sönder är bra för både miljön och plånboken. Här får eleverna förlänga livet på saker och resonera kring hållbar konsumtion.

människospår, puffbild

Människospår

Utifrån bilder, artiklar och ett kreativt uppdrag får eleverna resonera kring människans spår på planeten ur olika perspektiv.

fakta, greenwashing, grönmålning, grön, skolövning

Fakta eller greenwashing?

Här får eleverna fördjupa sig i begreppet greenwashing genom att titta närmare på två aktuella exempel där miljöskadlig verksamhet skönmålats.

vätgas, ladda, pump, tanka, vätgastankstation

Vad är vätgas?

Hur fungerar egentligen vätgas och vad är det för skillnad på grå, blå och grön vätgas? Hur kan den användas i samhället? Det får eleverna ta reda på här!

2053, skolmaterial, fossilfritt, bortom, fossilsamhället

Bortom fossilsamhället

En övning om klimatomställningen, framtagen i samarbete med forskare vid Lunds universitet. Här får eleverna leva sig in i ett framtidsscenario där klimatmålen är uppnådda och blickar tillbaka på vägen ut ur den fossila eran.

bibliotek, läsa, böcker

Faktablad med diskussionsfrågor

Faktatexter om energi, klimat, konsumtion, ekosystem och hållbar utveckling. Flera av dem har tillhörande fakta- och diskussionsfrågor.

samtal, diskussion, samtalsmodell, argumentera, unga, ungdomar, elever, skola

Diskutera mera

En enkel samtalsmodell för svåra frågor. Framtagen av tre högstadielärare i Malmö för att motverka polariserande debatter i klassrummet.

Inspiration och stöd i arbetet

SDG, Agenda 2030, Global, mål, hållbar, utveckling, utvecklingsmål, FN, fattigdom, hunger

Globala målen i skolan - 10 tips!

skola, lhu, lärande, hållbar, utveckling, sol, lhu-sol

Vad är lärande för hållbar utveckling, LHU?

lhu, skola, globala, målen, lhu-bild

LHU - egentligen ganska enkelt